Markotić o velikom istraživanju: Tko je prebolio Covid, ne treba dvije doze cjepiva Foto: VV arhiva / ilustracija

Markotić o velikom istraživanju: Tko je prebolio Covid, ne treba dvije doze cjepiva

Varaždinske vijesti | 8.3.2021. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je na današnjoj konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite da istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazuje da se, nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa, višestruko povećavaju antitijela kod određenog broja ispitanika.

>> Korona u Hrvatskoj: U posljednja 24 sata imamo 94 novozaraženih

- Ova studija je još u tijeku, no preliminarnu analizu smo napravili - rekla je Alemka Markotić, piše N1.

- Do danas je cijepljeno 426 zaposlenika klinike s dvije doze cjepiva. Od toga osam zaposlenika imalo je nakon prve doze alergijske reakcije pa nisu dobili drugu dozu. Prvi serološki testovi napravljeni su tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred drugu dozu kod 420 zaposlenika, a drugi serološki 4 tjedna nakon druge doze cjepiva na 82 zaposlenika. Planira se pratiti i situaciju nakon više mjeseci. I naši ispitanici su većinom žene. 89 muškaraca je bilo u istraživanju i 344 žene u dobi od 20 do 65 godina - rekla je Markotić.

- U pet ispitanika nakon prve doze cjepiva nije bilo detektabilnog odgovora. Većina je imala dobar odgovor. Na drugu dozu su svi odreagirali, i onih prvih pet. Svi su imali značajno visoke vrijednosti imunoglobulina G. Oko sedam puta više su bile vrijednosti nakon druge doze, a ako gledamo maksimalne vrijednosti, onda su one još puno više s iznimno dobrim odgovorom. Kad gledamo raspodjelu prema spolu, žene su i nakon prve i nakon druge doze nešto bolje odgovorile na cjepivo. Postoji negativna korelacija s količinom antitijela i dobi, ali to još treba dodatno analizirati. Zaposlenici koji nisu u neprestanom kontaktu s oboljelima, imali su nešto slabiji odgovor. No, nakon druge doze te vrijednosti su se izjednačile - rekla je Markotić.

- Cijepljenje kod osoba koje su preboljele covid ili su bile u samoizolaciji. Bilo ih je 69 u izolaciji prije cijepljenja, a oboljelih 33. Troje je nakon cijepljenja bilo u samoizolaciji i nitko nije obolio nakon cijepljenja. Nema razlike između količine antitijela djelatnika koji su bili u izolaciji, no važno je da smo tu analizirali odgovor nakon prvog i drugog cijepljenja kod djelatnika koji su preboljeli covid i onih koji nisu. Oni koji su preboljeli bolest već nakon prve doze imali su značajno visoku razinu antitijela i ona se nakon drugog cijepljenja nije povisila. Dok je kod djelatnika koji nisu bili oboljeli, dosegli su gotovo istu razinu kao i oni koji su preboljeli. Kod onih koji su preboljeli, bit će dovoljna jedna doza i nema potrebe za drugom, ovo je dosta uvjerljiv rezultat. Nijedan djelatnik nije obolio nakon što se cijepio - kazala je Markotić.

Vidjeli smo da nema velikog rasapa u različitom odgovoru antitijelima, dodala je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je dodao:

- Logično je da oni koji su preboljeli covid, prvu dozu cjepiva primili su prirodnim putem, a onda drugug dozu cjepiva koji je dodatno pojačao imunološki sustav. Logično bi bilo donijeti odluku da oni koji su preboljeli, ne trebaju primati drugu dozu, ali još će se nastaviti pratiti situacija. Još uvijek ne znamo ni za cijepljenje ni za preboljenje koliko to traje.

- U ovom tjednu ožujka primit ćemo 62.400 doza AstraZenece, a ostale isporuke su u skladu s planiranim. Registracija cjepiva Johnson&Johsnon očekuje se u 4. ili 5. tjednu ožujka. Za vikend je rečeno da isporuka tog cjepiva ne može početi prije sredine travnja. Naručili smo 900.000 doza, ali kojom brzinom će dolaziti, to još ne znamo - rekao je Capak.