Markotić o cijepljenju trudnica: "Preporuke brojnih stručnih društava je da se trudnice cijepe, ali..." Foto: Ilustracija/Pixabay

Markotić o cijepljenju trudnica: "Preporuke brojnih stručnih društava je da se trudnice cijepe, ali..."

VV | 31.10.2021. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

- Pitanje, trebaju li se cijepiti trudnice protiv Covid-a 19 nije s "da" ili "ne". Zbog toga, ali i zato što još uvijek nije provedena treća faza kliničke studije u svijetu što je dosta komplicirano s obzirom na populaciju, Europska agencija za lijekove nije službeno odobrila to cijepljenje, međutim s obzirom na to da se sve više vidi u znanstvenim stručnim krugovima da su trudnice pod povećanim rizikom, onda su preporuke brojnih stručnih društava da se cijepe. Međutim, tu bi u svakom slučaju trebale one sa svojim ginekologom ili nekim drugim liječnikom vidjeti, prvi prioritet bi trebali biti oni koji imaju rizične faktore ako što je pretilost, kao što je viša dob za trudnicu - izjavila je jučer za RTL Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ .

Dodala je kako se ženama i u trudnoći može povisiti tlak, šećer i slično, pa bi njihov ginekolog s njima treba odlučiti o tome i dogovoriti se.

- Naravno, ono što je najbolje je spriječiti i cijepiti se prije ako je moguće - ustvrdila je Markotić i dodala kako bi idealno bilo cijepiti se prije trudnoće.

- U trudnoći ovako kako sam rekla, žene bi trebale sa svojim liječnicima procijeniti koji su rizici. U svakom slučaju, neće ni cjepivo 100 % zaštititi, jer uz cjepivo, potrebne je pridržavati se i svih drugih epidemioloških mjera, treba se jako čuvati i ne biti u kontaktu sa zaraženima - poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ u kojoj se trenutno nalazi troje rodilja koje su, tvrdi Markotić, stabilno.