Mario Lešina ponovno predsjednik Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije HGK

M.P./Varaždinske vijesti | 22.3.2017. u 07:36h | Objavljeno u Aktualno

Mario Lešina, direktor varaždinske tvrtke Midal, na izbornoj skupštini Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije HGK ponovno je jednoglasno izabran za predsjednika Vijeća Udruženja.

Govoreći o budućim aktivnostima Udruženja, Lešina je istaknuo kako razvoj tehnologije za proizvodnju obuće već nekoliko godina stagnira te je nužno započeti snažniju suradnju gospodarskih subjekta iz ove branše sa znanstvenom zajednicom odnosno istraživačkim i razvojnim institutima.

- Sustavno inoviranje te plasiranje novih proizvoda nužan je poslovni model, prije svega za tvrtke koje imaju svoje brandove i tu će orijentaciju Udruženje podupirati u budućem razdoblju. Također se kao imperativ nameće internacionalizacija poslovanja jer je naše tržište premalo za plasiranje većih serija proizvoda - istaknuo je Lešina i dodao da je nedostatak radne snage jedan od problema s kojima se moraju suočavati, a koji potiče izmještanje (outsourcing) proizvodnje, pri čemu treba biti oprezan kako bi se odabrala primjerena lokacija.

- Kontinuirano učenje i potvrda znanja također će biti jedan od prioriteta u budućem radu kako bismo svojim obrazovnim sustavom plasirali na tržište radne snage osposobljene radnike. Uloga je vodstva HGK u tom pogledu važna, pri čemu se mora inzistirati i na međusektorskoj suradnji koju sustav HGK omogućava - poručio je.

Hrvatska kožarsko-prerađivačka industrija tradicionalno je radno intenzivna djelatnost te izvozno orijentirana. Ta se industrijska grana znatnim djelom koncentrirala u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji te je u 2015. godini zapošljavala 10.411 radnika u 134 tvrtke koje su ostvarile ukupan prihod u toj godini u vrijednosti od 3,78 milijardi kuna. Jedan od pozitivnih trendova ove industrijske grane jest povećanje izvoza u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu u visini od 1,5 posto, uz istovremeni pad uvoza u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu za 2,8 posto. Hrvatske tvrtke najviše izvoze u EU i BiH.

Lešina se osvrnuo i na rad u prošlom mandatu, od 2012. do 2016. godine, u kojem je održano 11 sjednica Vijeća Udruženja. Uspostavljen je dijalog s predstavnicima Vlade RH te su se predlagale mjere za poboljšavanje proizvodnje.

- Uputili smo prijedloge za smanjivanjem izdvajanja iz plaća i na plaće, s obzirom na to da zaposlenici u ovoj grani industrije ionako imaju najniže plaće unutar prerađivačke industrije - napomenuo je Lešina te naglasio problem duljine i broja dana plaćenog bolovanja na teret poslodavca.

Članovi Udruženja zalagali su se za uvođenje sustava dualnog obrazovanja (što će činiti i u budućnosti), a istodobno su se kontinuirano organizirali međunarodni stručni skupovi iz područja kožarsko-prerađivačke industrije na kojima se raspravljalo o problematici branše te izazovima suvremene globalizirane ekonomije.

Za dopredsjednike Vijeća Udruženja izabrani su Nada Zver iz tvrtke Ivančica iz Ivanca, Božidar Ledinko iz tvrtke Galko iz Maloga Bukovca i Božo Ljubić iz tvrtke Viviani iz Rešetara. Ujedno su izabrani članovi Vijeća Udruženja te poslovna tajnica Udruženja Branka Prišlić, viša stručna suradnica iz Sektora za industriju i IT.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci