Mario Habek rastao se sa SDP-om: Hoće li s reformistima?

V.M./Varaždinske vijesti | 17.10.2018. u 09:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Mario Habek, saborski zastupnik i bivši predsjednik županijskog SDP-a, na jutrošnjoj je pressici za medije naveo da je izašao iz te stranke.

U SDP-u je kaže, bio 20 godina, a svoj rad u Saboru nastavit će kao nezavisni zastupnik. Hoće li se po isteku saborskog mandata nastaviti baviti politikom, kaže da ne zna. No, ističe da postoji mogućnost povratka u SDP ukoliko se promijeni stanje u stranci.

- Kako zasad stvari stoje, u SDP-u se ne može normalno funkcinirati - poručio je Habek.

Na novinarsko pitanje hoće li se priključiti reformistima, rekao je da - ne.

- Nakon unutarstranačkih izbora na županijskoj razini i novog stranačkog vodstva, za koje sam već više puta rekao da ga ne priznajem, i koje je pokrenulo postupak mojeg isključenja iz SDP-a, ne vidim nikakavu moguću daljnju suradnju s istim tim vodstvom. Stanje u SDP-u je loše, strankom vladaju međusobne optužbe, mržnja, iznošenje laži o kolegama i temeljem toga donio sam odluku da nakon 20 godina članstva u SDP-u s današnjim danom izlazim iz stranke - rekao je na današnjoj konferenciji za medije saborski zastupnik i sada bivši SDP-ovac Mario Habek. 

Dodao je kako ova odluka nije bila nimalo laka, no izlazak iz stranke zbog svega navedenog jedino je rješenje za njega, ali i najbolje rješenje za stranku. 

- Nažalost, današnji SDP nije stranka u kakvoj želim biti i kakva je bila pod vodstvom Zorana Milanovića. Svim kolegama s kojima sam godinama gradio SDP na lokalnoj razini, mojoj matičnoj organizaciji u Ivancu i svim kolegama, želim svu sreću u daljnjem političkom djelovanju u SDP-u - poručio je Habek. 

Što se tiče njegovog budućeg političkog djelovanja, Habek je naglasio kako se neće priključiti ni jednoj stranci, već da će biti nezavisni saborski zastupnik do kraja mandata.

- Želio bih skratiti muke svima onima koji šire laži o meni i dalje. Bit ću nezavisni zastupnik u Hrvatskom saboru i ne prelazim ni u jednu drugu stranku. Za velik broj članica i članova SDP-a i dalje ću biti dostupan. Saborski mandat ne vraćam. Zakon je tu jasan. Mene su izabrali građani i zakonski taj mandat pripada meni. Niti me županijsko vodstvo SDP-a niti me vodstvo SDP-a Hrvatske postavilo na listu za Sabor, tako da ću taj mandat odraditi kao nezavisni zastupnik do kraja - naveo je.

Što se tiče vijećničkog mandat u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, on i dalje ostaje SDP-u. Habekova zamjena u Skupštini je Luka Zrinski i do daljnjega će on ostati vijećnik. Komentirao je kako su mnogi članovi stranke izašli iz SDP-a nakon lokalnih stranačkih izbora, no nisu toliko istaknuti članovi na nekim funkcijama pa se o tome ne zna.

Koga će podržavati kao nezavisni zastupnik u Saboru, Habek je odgovorio kako će podržavati ono što smatra dobrim prijedlozima.

- Mi smo i sada kao članovi SDP-a mnoge zakone koje predložila ova Vlada podržali. Svi oni zakonski prijedlozi koji će biti na dobrobit građana Hrvatske, osobito za građane Treće izborne jedinice i Varaždinske županije iz koje ja dolazim i koji su me birali, naravno da ću podržati - rekao je.

O svojoj odluci o izlasku iz stranke obavijestio je neke kolege s kojima je blisko surađivao, a ostali će, kako je naveo, saznati iz medija.

Komentirao je i napise u medijima da nije bio na glasanju protiv ministra zdravstva, kao i istupe saborskog zastupnika iz redova HDZ-a Anđelka Stričaka da SDP ništa nije dao za zdravstvo Varaždinske županije.

- Pojavila se laž u medijima da nisam bio u petak na glasanju protiv Kujundžića. To je laž, naravno da sam bio na glasanju i glasao sam protiv Kujundžića i protiv izvješća Vlade. Nije točna izjava Stričaka da SDP nije ništa dao u zdravstvo Varaždinske županije. Mnogo toga se napravilo, znamo koliko se renovirala bolnica u Novom Marofu... Međutim, ja pozdravljam svaki trud svakoga, pa ako dolazi o od HDZ, ako se ulaže u našu županiju. Dapače, ne vidim ništa sporno u tome. Nisam osoba koja će biti ljubomorna na to da ako netko ulaže u nešto, ako predloži neke dobre i zakonske prijedloge i neku novu nvesticiju, da ću apriori biti protiv toga jer to predlaže HDZ. Tako da ne slažem se s time da SDP nije napravio ništa, napravili smo puno. Koliko će napraviti ova vladajuća većina to ćemo vidjeti na kraju mandata - zaključio je Habek.

44176791_273684209945784_4229407214386806784_n0.jpg

44176791_273684209945784_4229407214386806784_n1.jpg

Označeno u