Marić o najavi agencije Moody's: Povijesno najviši rejting; Plenković: Potvrda važnosti ulaska u eurozonu

Varaždinske vijesti/HRT | 25.6.2022. u 14:39h | Objavljeno u Aktualno

Agencija Moody's objavila je da će sredinom srpnja revidirati kreditni rejting Hrvatske te ga povećati za čak dvije razine nakon što i formalno dobijemo potvrdu za ulazak u eurozonu. Ministar financija Zdravko Marić je pozdravio tu objavu naglasivši da je u pitanju povijesno najviši rejting naše zemlje. Na vijest je reagirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković na tviteru, objavio je portal HRT-a.

- Agencija Moody's objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke #Ecofin 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!, napisao je Plenković.

Agencija Moody's objavila je da će sredinom srpnja revidirati kreditni rejting Hrvatske te ga povećati za čak dvije razine nakon što i formalno dobijemo potvrdu za ulazak u eurozonu. Ministar financija Zdravko Marić je pozdravio tu objavu naglasivši da je u pitanju povijesno najviši rejting naše zemlje. Na vijest je reagirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković na tviteru.

- Agencija Moody's objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke #Ecofin 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!, napisao je Plenković.

 - Pozitivna objava kojom oni najavljuju da će u slučaju i formalne odluke na Vijeću ministara financija EU-a 12. srpnja i formalne potvrde ulaska Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023., praktički već taj tjedan dižu hrvatski kreditni rejting za dva stupnja. I to bi bio prema Moody'su povijesno najviši rejting, rekao je ministar financija Zdravko Marić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Ističe kako je u pitanju jako dobra vijest.

- Ovo je jako dobra vijest koja dolazi kao “svojevrsni šlag na tortu ili točka na I svega onog što smo kao vlada od početka mandata ne samo najavljivali, nego i naveli kao nešto od prioriteta i ciljeva, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga. S ovom najavom praktički imamo sve tri kreditne rejting agencije u investicijskoj zoni. To je prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva u eurozoni, dodao je Marić.

Kaže je da je razumljiv i opravdan strah i zabrinutost građana zbog kratkoročnih negativnih efekata uvođenja eura, prije svega zbog zaokruživanja cijena i efekta na inflaciju.

- Ali kroz ovaj element vidi da su koristi kudikamo veće i više, poručio je. Sad smo i dalje u krizi i potencijalnih prijetnji koje bi mogle imati negativne utjecaje na BDP. Članstvo u eurozoni ima svoje pozitivne efekte, kaže.

Marić kaže da se čuo s premijerom te da imamo apsolutnu podršku čelnika i ministara financija.

- Ovo nije samo pozitivna vijest za Hrvatsku, već i za eurozonu. Bili mali ili veliki takva jedna pozitivna vijest ima pozitivne reperkusije za puno veće zemlje u Europskoj uniji, poručio je ministar financija RH.
Važeći rejting Hrvatske 'Ba1' signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem.

Moody's je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na 'Baa2', u investicijsku kategoriju.

Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU-a biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju objavljenom u petak.

Moody's je signalizirao podizanje rejtinga nakon što je Vijeće EU-a za financijsku i monetarnu politiku 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU-a usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja.

Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine.

Fiskalna snaga

Usvajanje euro imalo bi značajne pozitivne implikacije po kreditni profil Hrvatske, a u prvom bi redu svelo udio javnog duga denominiranog u inozemnoj valuti sa 70 posto na nulu, ističe Moody's.

- To bi pak značajno poboljšalo našu ocjenu vladine fiskalne snage, ključnog faktora pri ocjenjivanju, budući da bi eliminiralo rizik povećanja duga iskazanog udjelom u BDP-u u slučaju pada vrijednosti valute, a značajno bi smanjilo i rizike u zaduživanju, dodaje agencija.

Iako je hrvatsko gospodarstvo već u velikoj mjeri integrirano u gospodarstvo eurozone, a tečaj kune vezan za euro, ulazak u eurozonu donio bi dodatne prednosti smanjenih transakcijskih troškova i eliminacije preostalih deviznih rizika u transakcijama s eurozonom, ocjenjuju.

To će vjerojatno dodatno potaknuti ekonomsku integraciju i izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku i poduprijeti potencijal rasta na dulji rok.

Usvajanje eura smanjit će i devizne rizike za bankovni sektor i pozitivno utjecati na Moody'sovu ocjenu likvidnosti države i ranjivosti na vanjske rizike.

Moody's pozitivno ocjenjuje i hrvatske institucije, podsjećajući da je Hrvatska u 'čekaonici za euro' provela samo dvije godine.

Zato najavljuju da će nakon analize "podići rejting Hrvatske za dvije razine, na 'Baa2', ako članstvo (...) u eurozoni bude formalno potvrđeno i kodificirano zakonom EU-a", prenosi portal HRT-a.

Označeno u