Male benzinske s varaždinskog područja spremne i na zatvaranje, ukoliko Vlada sutra ne donese neko rješenje

MGA | 3.7.2022. u 10:50h | Objavljeno u Aktualno

Sutra se očekuje da će Vlada donijeti neko rješenje za trenutačnu situaciju u kojoj, zbog zamrzavanja cijena, benzinske postaje posluju s negativnom maržom, što im stvara poslovne gubitke.

Mali trgovci, okupljeni u Udruzi malih trgovaca naftnih derivata, najavili su da će od utorka zatvoriti svoje benzinske postaje, ukoliko se sutra ne nađe neko rješenje. Udruga na razini cijele Hrvatske okuplja 60-ak članova koji drže stotinjak benzinskih postaja, a u Varaždinskoj županiji je zasad četvero članova Udruge: Kero-Benz s jednom benzinskom postajom u Gornjem Knegincu, Trgograd s dvije Šilec benzinske postaje (Varaždin i Ludbreg), Mikol s benzinskom postajom u Varaždinu i Auto-Ivec s dvije aktivne benzinske postaje (Novi Marof i Breznički Hum).

Svi kažu, da je ova situacija neodrživa i da se nadaju da će Vlada sutra donijeti neko rješenje jer neće moći više poslovati u uvjetima s negativnom maržom. Mladen Šilec ističe da je to čak i protivno zakonu, da trgovac posluje s negativnom maržom, ali su zbog Vladine Uredbe o zamrzavanju cijene goriva dovedeni u takvu situaciju.

Vlada je u ponedjeljak, 20. lipnja, na dva tjedna zamrznula cijene goriva na benzinskim postajama izvan autocesta. Uredba je obuhvatila oko 94% postaja na kojima se još do sutra (ponedjeljak) eurosuper prodaje za maksimalno 13,50 kune po litri, dizel za 13,08 kuna te plavi dizel za 9,45 kune.

Prema neslužbenim informacijama, ako ne bude nove intervencije, eurosuper bi mogao poskupjeti na oko 16 kuna, a eurodizel i više od 16,50 kune. Ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer Andrej Plenković za ponedjeljak je o toj temi najavio telefonsku sjednicu Vlade.

- Zatvaramo benzinske ukoliko ne dođe do pozitivnih promjena oko strukture cijena odnosno marži. Nemamo drugog izlaza. Nadamo se da će Vlada reagirati - najavio je Armando Miljavac iz Udruge malih trgovaca naftnim derivatima. Naglasio je da male benzinske postaje drže više od 20 posto tržišta u Hrvatskoj te da zapošljavaju više od 1000 ljudi.

Vesna Debogović, također predstavnica malih distrubutera goriva, rekla je da problem nisu samo negativne marže nego i problemi u dobavi goriva.

- Jači distributeri ne žele s nama sklapati ugovore sve dok je na snazi ovakva uredba, čak ni za avansno plaćanje robe. Zato molimo liberalizaciju cijena i hitno uvođenje vaučera za potrebite građane - rekla je Debogović.