Magnetska rezonanca u OB Varaždin od danas za bolničke pacijente, liste narudžbi - uskoro

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Magnetska rezonanca u OB Varaždin od danas za bolničke pacijente, liste narudžbi - uskoro Foto: Krešimir Đurić

U Općoj bolnici Varaždin danas je svečano pušten u rad uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan 7,1 milijun kuna. Na svečanosti je, uz župana Radimira Čačića i ravnatelja Opće bolnice Varaždin dr. Nenada Kudelića, bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Visoko sofisticirani uređaj je nabavljen je bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta Ministarstva zdravstva. Nakon što je u travnju pušten u probni rad, MR je počeo s radom za bolničke pacijente, a čim se potpiše ugovor s HZZO-om, dijagnostičke pretrage bit će dostupne i svim polikliničkim pacijentima.

- Danas je važan dan za Varaždinsku županiju, Opću bolnicu Varaždin i pacijente. Ovaj uređaj za magnetsku rezonanciju prvi je u sustavu javnog zdravstva na području sjeverne Hrvatske. Ponosni smo što se nalazi u varaždinskoj bolnici kao najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u ovom dijelu Hrvatske. I dok je Ministarstvo zdravstva putem EU projekta nabavilo uređaj za 7,1 milijun kuna, u opremanje i prilagodbu prostora za sam uređaj uloženo je 1,3 milijuna kuna. Radovi su se financirali s 849.000 kuna prikupljenih donacija, a ostatak od gotovo pola milijuna kuna je osigurala Županija iz decentraliziranih sredstava – rekao je Čačić.

- Uređaj za magnetsku rezonanciju je uređaj bez kojega danas bolnica ovog tipa ne može raditi. Ovime bolnica značajno podiže razinu zdravstvene usluge i on će sasvim sigurno pridonijeti kraćem čekanju pacijenata na pretrage.Magnetskom rezonancom bit će napravljen pozitivan pomak u dijagnostičkome, a time i terapijskom smislu - kazao je Kujundžić te najavio da osim u varaždinskoj bolnici, gdje je uređaj pušten u rad, uskoro takav uređaj stiže i u Županijsku bolnicu Čakovec što znači još bolje uvjete u zdravstvu za stanovnike sjevera Hrvatske.

Zdravstvena usluga i standard će se podići na daleko višu razinu, a bolnički pacijenti na snimanje više neće morati ići u druge županije ili u Zagreb, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

- Nakon što je uređaj za magnetsku rezonancu prošao tehnički pregled, ishodili smo uporabnu dozvolu i pušten je u pogon za bolničke pacijente. U tijeku je ugovaranje usluge s HZZO-om, tako da uskoro očekujemo otvaranje liste narudžbi za polikliničke pacijente, o čemu ćemo izvijestiti javnost - rekao je Kudelić i napomenuo da za njih novi uređaj za MR prvenstveno znači kvalitetniju obradu pacijenata.

Magnetska rezonancija je pretraga prvog izbora za dijagnostiku oboljenja organa središnjeg živčanog sustava, kao što su mozak i kralježnička moždina, te za dijagnostiku raznih oboljenja sustava za kretanje, najčešće zglobova i zdjelice. Može se primjenjivati u gotovo u svim organskim sustavima kao dopuna ostalim dijagnostičkim metodama poput ultrazvuka ili kompjutorske tomografije. MR pregled daje dijagnostičke informacije o raznim bolestima, kao što su različita upalna oboljenja, maligne bolesti, bolesti krvnih žila ili prirođene anomalije.

magnetska_rezonanca_varazdin_01.JPG

magnetska_rezonanca_varazdin_02.JPG

magnetska_rezonanca_varazdin_03.JPG

magnetska_rezonanca_varazdin_04.JPG

magnetska_rezonanca_varazdin_05_a.JPG

magnetska_rezonanca_varazdin_06.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.