Magnetska rezonanca u OB Varaždin od danas za bolničke pacijente, liste narudžbi - uskoro Foto: Krešimir Đurić

Magnetska rezonanca u OB Varaždin od danas za bolničke pacijente, liste narudžbi - uskoro

Varaždinske vijesti | 20.5.2019. u 12:29h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Općoj bolnici Varaždin danas je svečano pušten u rad uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan 7,1 milijun kuna. Na svečanosti je, uz župana Radimira Čačića i ravnatelja Opće bolnice Varaždin dr. Nenada Kudelića, bio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Visoko sofisticirani uređaj je nabavljen je bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta Ministarstva zdravstva. Nakon što je u travnju pušten u probni rad, MR je počeo s radom za bolničke pacijente, a čim se potpiše ugovor s HZZO-om, dijagnostičke pretrage bit će dostupne i svim polikliničkim pacijentima.

- Danas je važan dan za Varaždinsku županiju, Opću bolnicu Varaždin i pacijente. Ovaj uređaj za magnetsku rezonanciju prvi je u sustavu javnog zdravstva na području sjeverne Hrvatske. Ponosni smo što se nalazi u varaždinskoj bolnici kao najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u ovom dijelu Hrvatske. I dok je Ministarstvo zdravstva putem EU projekta nabavilo uređaj za 7,1 milijun kuna, u opremanje i prilagodbu prostora za sam uređaj uloženo je 1,3 milijuna kuna. Radovi su se financirali s 849.000 kuna prikupljenih donacija, a ostatak od gotovo pola milijuna kuna je osigurala Županija iz decentraliziranih sredstava – rekao je Čačić.

- Uređaj za magnetsku rezonanciju je uređaj bez kojega danas bolnica ovog tipa ne može raditi. Ovime bolnica značajno podiže razinu zdravstvene usluge i on će sasvim sigurno pridonijeti kraćem čekanju pacijenata na pretrage.Magnetskom rezonancom bit će napravljen pozitivan pomak u dijagnostičkome, a time i terapijskom smislu - kazao je Kujundžić te najavio da osim u varaždinskoj bolnici, gdje je uređaj pušten u rad, uskoro takav uređaj stiže i u Županijsku bolnicu Čakovec što znači još bolje uvjete u zdravstvu za stanovnike sjevera Hrvatske.

Zdravstvena usluga i standard će se podići na daleko višu razinu, a bolnički pacijenti na snimanje više neće morati ići u druge županije ili u Zagreb, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić.

- Nakon što je uređaj za magnetsku rezonancu prošao tehnički pregled, ishodili smo uporabnu dozvolu i pušten je u pogon za bolničke pacijente. U tijeku je ugovaranje usluge s HZZO-om, tako da uskoro očekujemo otvaranje liste narudžbi za polikliničke pacijente, o čemu ćemo izvijestiti javnost - rekao je Kudelić i napomenuo da za njih novi uređaj za MR prvenstveno znači kvalitetniju obradu pacijenata.

Magnetska rezonancija je pretraga prvog izbora za dijagnostiku oboljenja organa središnjeg živčanog sustava, kao što su mozak i kralježnička moždina, te za dijagnostiku raznih oboljenja sustava za kretanje, najčešće zglobova i zdjelice. Može se primjenjivati u gotovo u svim organskim sustavima kao dopuna ostalim dijagnostičkim metodama poput ultrazvuka ili kompjutorske tomografije. MR pregled daje dijagnostičke informacije o raznim bolestima, kao što su različita upalna oboljenja, maligne bolesti, bolesti krvnih žila ili prirođene anomalije.

magnetska_rezonanca_varazdin_01.JPG

magnetska_rezonanca_varazdin_02.JPG

magnetska_rezonanca_varazdin_03.JPG

magnetska_rezonanca_varazdin_04.JPG

magnetska_rezonanca_varazdin_05_a.JPG

magnetska_rezonanca_varazdin_06.JPG