Koncern Magna-Steyr tražio 100 hektara u zoni Brezje!

| 3.7.2017. u 06:44h | Objavljeno u Aktualno

U Grad Varaždin nije nikada došao nitko iz Magna-Steyra radi ulaganja,  rekao nam je donedavni  varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, osvrćući se na navod da je spomenuti kanadsko-austrijski koncert bio zainteresiran za ulaganje u Hrvatsku, odnosno Varaždinsku županiju i, osobito, Varaždin.

Međutim,  jedan od vodećih svjetskih koncerna u autoindustriji nedvojbeno  je razmatrao mogućnost da upravo u varaždinskoj zoni Brezje budu njihovi, 149 milijuna eura vrijedni pogoni,  koji bi se uskoro trebali početi graditi na 100 hektara zemljišta nedaleko od  Maribora. Naime, Grad Varaždin trebao je osigurati baš toliko zemljišta za njemu nepoznatog ulagača, a koje je za njega tražila Agencija za investicije i konkurentnost (AIK).

-  Dva puta su zvali iz AIK-a i tražili zemljište od 100 hektara, odnosno 60 plus 40 hektara, i to za ulagača kojeg nam nisu htjeli otkriti. S tolikim zemljištem raspolažu samo u jalžabetskoj i kneginečkoj zoni, dok Grad Varaždin ima 70-ak hektara zemljišta u poslovnoj zoni Brezje.  Ipak, nakon uvjeravanja da bi se investicija mogla proširiti upravo na te susjedne zone, AIK je došao vidjeti što nudimo,  prisjeća se Habuš, koji ne isključuje mogućnost da su u Varaždinskoj županiji znali tko je njim nepoznati investitor, odnosno da je riječ o Magni Steyr, a što nam potvrđuje njezin hrvatski partner.

Zona Brezje web

Međutim, nakon što su posjetili Brezje, djelatnici AIK-a više se nisu javili.  Habuš je uvjeren da je razlog to što Grad nema 100 hektara slobodnog zemljišta u „komadu“, no nikada nije dobio službeno objašnjenje što je točno bilo posrijedi. Stoga se ne mogu isključiti i drugi uzroci,  kako na nacionalnoj, tako i lokalnoj razini, poput dalekovoda u zoni Brezje, bala koje su tamo odložene…