Magna Steyr htjela ulagati u Varaždinsku županiju!

| 2.7.2017. u 11:48h | Objavljeno u Aktualno

Kanadsko-austrijski koncern Magna Steyr, koji je sa 152 tisuće zaposlenih jedan od vodećih u autoindustriji, bio je zainteresiran za ulaganje u Hrvatsku, odnosno Varaždinsku županiju i ,osobito, Varaždin! Međutim, kako doznajemo od njezinih hrvatskih poslovnih partnera, to nisu znali ili htjeli iskoristiti u bivšoj Vladi, odnosno na nacionalnoj razini, ali ništa bolje nije bilo ni na lakalnoj,  iako je koncern najavljivao ne samo veliko ulaganje i nova radna mjesta, nego i plaće 30 posto veće od državnog prosjeka!

Nakon toga, odlučili su ulagati nedaleko od Maribora gdje koncern želi izgraditi 146 milijuna eura vrijedne pogone, što ne bi bilo moguće bez podrške slovenske vlade.

Slovenska je Vlada još u ožujku donijela zaključak o dodjeli poticaja od 18,6 milijuna eura Magni Steyr za projekt „Investicija u izgradnju lakirnice Maribor“. Prije toga, točnije u listopadu prošle godine, tvrtka Magna Materalforming dostavila je slovenskom Ministarstvu gospodarstva dopis u vezi poticaja, a temeljem Zakona o poticanju stranih neposrednih investicija i internacionalizacije poduzeća. Odlukom ministra, imenovana je komisija za ocjenjivanje ulaganja radi dodjele poticaja po posebnom postupku, a kako bi se ispitali jesu li ispunjeni uvjeti, odnosno mjere i ocjene ulaganja stranog ulagača.

-Komisija je zaključila da planirano ulaganje zadovoljava sve uvjete i mjere iz propisa te je predložila spomenutu novčanu potporu, napominju iz Ureda za komuniciranje slovenske Vlade, dodajući da strani investitor u okviru projekta namjerava do listopada 2019. otvoriti 404 radna mjesta, odnosno uložiti 50,8 milijuna eura za otkup zemljišta i gradnju pogona, dok za opremu i strojeve bi dao 95,6 milijuna eura.    

U Sloveniji su uvjereni da će im se vratiti poticaj investitoru, budući da se procjenjuje kako će Magna Steyr već kroz tri godine dati gotovo 15 milijuna eura kroz poreze i izdvajanja iz plaća, dok bi ukupni vanjski učinci mogli doći do 70 milijuna eura.

-Uz to, poticaji imaju i nefinancijske učinke, kao što je doprinos prepoznatljivosti Slovenije kao stranim investitorima ugodno okruženje, smanjivanje nezaposlenosti, povećanje dodatne vrijednosti po zaposlenom i dr, ukazuju nam iz Ureda za komuniciranje slovenske Vlade.

Osim poticaja, Vlada mora osigurati otkup 100 hektara zemljišta koje će se komunalno opremiti.... Usprkos posebnom zakonu, otkup zemljišta nedaleko od mariborskog aerodroma ne ide bez teškoća, pa su se opet javila razmišljanja o ulaganju u Hrvatsku, odnosno Varaždinsku županiju. (opširnije u tiskanom izdanju)