Maestro Bobić o nagradi Porin: "Dodatno sam sretan jer je to varaždinski proizvod"

| 18.5.2020. u 13:10h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u salonu varaždinske Gradske vijećnice gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok priredio primanje za maestra Davora Bobića, dobitnika prestižne nagrade Porin za najbolju skladbu klasične glazbe. Porina je dobio za djelo „Symphoneo, za klavirski kvintet“ objavljeno na autorskom albumu.

- Ovo je sigurno priznanje za našega maestra Babića ali i za varaždinsku glazbu i varaždinsku kulturu s obzirom da je maestro Bobić ravnatelj naših Varaždinskih baroknih večeri, ali i jedan od najpoznatijih, ne samo varaždinskih, nego i hrvatskih skladatelja. Riječ je o vrijednom ostvarenju u kojemu je sudjelovalo i puno Varaždinaca, a ono što nam je malo izmaklo je i Porin za album, ali siguran sam da Davor ima još puno umjetničkog nadahnuća i za to, a mi ćemo iza toga stajati i pomagati - rekao je gradonačelnik čestitajući maestru na nagradi.

- Sretan sam, ganut, počašćen i ponosan da sam Varaždinac i što se ovo dogodilo. Bio sam čak i malo obeshrabren prije Porina, ali kad sam dobio nagradu, bio sam ushićen. Sve ove godine pokušavate ostaviti neki trag u kulturi i ovo je priznanje kolega i struke. Nadamo se i drugim nagradama ali kada dobijete Porin ostanete nekako trajno zabilježeni, to je za svakog skladatelja veliko priznanje.

Dodatno sam sretan jer je to varaždinski proizvod i u njemu su sudjelovali brojni Varaždinci, neki su bili moji učenici, a danas su glazbenici. Osim toga mnogi su Varaždinci pomogli u tehničkom i produkcijskom dijelu i time je taj uspjeh još veći. Koncert je sniman u varaždinskoj sinagogi i ima neku dublju dimenziju - rekao je maestro Bobić istaknuvši da su s takvim financijskim okvirima bili u rangu s megaprodukcijama svjetskih razmjera, te su opet isplivali među 300 prijavljenih radova.

Također se osvrnuo i na ovogodišnje Varaždinske barokne večeri.

- Sve se nekako čudno dogodilo, ova pandemja i odlazak mestra Kranjčevića i možda je to prilika da pronađemo neki novi smijer i da mi kao Hrvati pokažemo značaj kulture i kolegijalnosti, da se pokažemo u najboljem svjetlu s obzirom da ćemo biti uskraćeni za svjetska, međunarodna gostovanja. Dobio sam sjajne vijesti koga su sve hrvatski ansambli predložili za suradnju i bit će to na nivou. Pokazat ćemo neku novu snagu i da kultura mora opstati jer ona svjedoči snagu ljudskog duha - poručuje maestro.

Galerija slika