Mađari provode ozbiljne demografske mjere, čiji je cilj više brakova i djece, a gdje smo mi?

Josip Mihović | 23.9.2019. u 18:32h | Objavljeno u Aktualno

Ovog su ljeta u Mađarskoj stupile na snagu nove, odnosno poboljšane mjere za poboljšanje demografskih prilika, i to prvenstveno poticanjem nataliteta. Mađarska je, između ostalog, predvidjela 4,8 posto bruto domaćeg proizvoda godišnje za podršku obiteljima, a od te svote se financira smioni akcijski plan od sedam točaka, koji je mađarski premijer Viktor Orbán najavio još početkom godine.

Dok mu strani i domaći kritičari puno toga spočitavaju, Orbán se već sada hvali sjajnim demografskim potezima i pokazateljima. Tako oporbi, čija je težina poput rose, poručuje da otkako su njegovi došli na vlast prije devet godina, broj sklopljenih brakova povećao se za 43 posto, a kad su socijalisti bili na vlasti (2002.-2010.), broj brakova je pao za 23 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Usto, raste i broj rođenih. Stopa fertiliteta porasla je 20 posto, tako da danas svaka žena prosječno rađa 1,49 djece, dok je 2010. ta stopa iznosila 1,25. Naravno, mada je trend dobar, Mađari ni s time nisu zadovoljni jer im je cilj postići stopu od barem 2,1, budući da se pri toj brojci stanovništvo ne bi dalje smanjivalo.

Na mlin vladajućih tjera vodu i činjenica da se smanjuje broj pobačaja: čak trećina žena manje koristi taj zahvat u odnosu na razdoblje prije devet godina. Mađarska se može pohvaliti još jednim dostignućem, koje će povećati njezin rejting kod onih koji vjeruju tvrdnji prema kojoj je posao vlade da čuva tradicionalnost društva: od 2010. razvodi se čak 29 posto manje vjenčanih parova!

I dok Orbána u Mađarskoj slave jer se mađarska vlada protivi širokom otvaranju vrata svoje zemlje unutar čijih granica u svakom pogledu prioritet daje domicilnom stanovništvu, a ne strancima, izvana stižu napadi zbog njegovog populizma, i to prvenstveno od pojedinih europskih vlada, koje svoje demografske probleme žele riješiti imigracijom.

U najnovije vrijeme, međutim, pohvale i priznanja stižu čak i iz one Amerike s kojom su nedavno još bili u zavadi, nakon što su se pogoršali uzajamni odnosi. Ali, čini se, tomu je sada kraj. Nedavno je po konzervativnom svjetonazoru poznat komentator Fox News televizije Tucker Carlson zaključio - a što je mađarska telegrafska agencija (MTI) odmah prenijela - odlični su svi elementi mađarska politike jer potpomažu obitelji da imaju više djece, koje roditelju hoće, priželjkuju... Naime, prema komentatoru, stanje je alarmantno i u SAD-u te se mora nešto učiniti. Stopa rođenih je i u Americi vrlo niska 1,7, a u Mađarskoj još niža pa ako se tako nastavi - „nestane nacija“…

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u