Ludbreški hren obitelji Makar: Slatkasti ili ljući, s jabukom ili bez veliki potencijal na tržištu

| 30.11.2020. u 14:15h | Objavljeno u Aktualno

- Prije više od 40 godina moja obitelj je prvi puta, i jedina u našem kraju, u zemlju našeg pokojnog djeda, posadila prve sadnice hrena. Proizvodnja im se nije pokazala jako zahtjevnom i teškom te su nakon prvog vađenja iz zemlje i vidljivih izvađenih prinosa hrena, aktivno krenuli u prodaju, prvo po tržnicama - započinje priču o obiteljskom poslovnom putu Bojana Makar, koja već preko deset godina aktivno vodim proizvodnju te je direktorica tvrtke Agro Altera iz Ludbrega.

Naime, ova je obitelj jedini i najveći proizvođač korijena hrena Čuvane sorte "Ludbreški hren" u Hrvatskoj te se njihov hren nalazi na sortnoj listi EU i Republike Hrvatske. U postupku su i zaštite zemljopisnog porijekla te ih prate i podržavaju Varaždinska županija, Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj na čelu sa pročelnikom Dragutinom Vincekom. Danas, tvrtka Agro Altera ima preko 200.000 posađenih sadnica hrena na više lokacija u Ludbregu i okolici te surađuje i s nekoliko kooperanata koji za njih proizvode.

Sadnice hrena sade na proljeće dok se hren vadi u kasnu jesen kada njegov rast i debljanje korijena prestaje, odnosno tada sazrije. U firmi je dvoje zaposlenih, ali koliko mogu u poslu pomažu Bojanini roditelji, Franjo oko kooperanata i same proizvodnje, a majka Marija oko vađenja hrena iz zemlje, pripreme i pakiranja za kupce.

- Veliku podršku dobivam od svog sina Dominika i partnera koji mi također, kada ima prilike, pomaže u svim poslovima oko hrena - kaže sugovornica Makar.

Kako se razvijala poslovna priča vezana za Ludbreški hren čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...