Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić na konferenciji u Bruxellesu

U srijedu 27. siječnja u Bruxellesu (Belgija) održana je 2. Konferencija na temu komunalne i municipalne infrastrukture na kojoj je sudjelovao i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Konferencija na temu "Kružna ekonomija i ulagački projekti financirani iz EU fondova" nadovezuje se na prošlogodišnje uspješno izdanje koje se također održalo u Bruxellesu, dok je ovogodišnja konferencija obuhvatnija, sadržajnija i daje još potpuniju sliku o prilikama u komunalnom sektoru u regiji, napomenuo je Bilić. Nedavno usvojeni paket Europske komisije o kružnoj ekonomiji te zaključci s Pariške konferencije o klimi dominirali su glavnim dijelom programa, uz nezaobilazne teme postupanja s otpadom, upravljanja vodama i zaštitom okoliša te primjenu tih važnih europskih politika na terenu, u konkretnim komunalnim slučajevima.

- Na konferenciji se razgovaralo o komunalnim problemima koji muče sve gradove u okruženju, kako ih riješiti i kako biti što prijateljskiji prema svojim sugrađanima. Prije svega, na konferenciji je sudjelovalo stotinjak predstavnika gradova iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske te nekolicina europarlamentaraca, lobista i eksperata u području ulaganja u komunalnu infrastrukturu, a na skupu je sudjelovao i predsjednik Udruge gradova, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Komunalni problemi poput rješavanja otpada, vodoopskrbe i odvodnje te upravljanje cestama ključni su za svaki grad. Grad Ludbreg ima se čime pohvaliti u zadnjih desetak i više godina uloženim upravo u ove segmente. Velika je čast zapravo da sam imao priliku svim sudionicima predstaviti nova, ali i stara ulaganja u komunalnu infrastrukturu u našem gradu – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Konferencija je okupila preko stotinu sudionika iz zemalja jugoistočne Europe, čiju strukturu čine vodeće tvrtke iz komunalnog gospodarstva, jedinice lokalne samouprave, projektanti, financijeri i odvjetnička društva, predstavnici gradova, županija i općina, institucije, dobavljači opreme te ostali uključeni u poslove s komunalnom infrastrukturom.

- Ne treba zaboraviti da vrlo brzo raspisujemo javni poziv za izvođenje radova na sanaciji odlagališta otpada Meka u vrijednosti od 25.000.000 kuna, u potpunosti novcima EU, da očekujemo raspis javnog poziva za izgradnju reciklažnog dvorišta u vrijednosti od oko 2.000.000 kuna. Istovremeno smo u zadnje dvije godine vrijednim radom komunalnog poduzeća smanjili količinu otpada za 40 posto te povećali količinu papira i kartona za 65 posto, a plastike i tetrapaka za 72 posto. Ukupno recikliramo oko 20 posto otpada, dok je prosjek Hrvatske oko 16 posto. U 2016. godini ove brojke će sigurno biti još i bolje – ističe Bilić.

Što se tiče vodoopskrbe i odvodnje, napomenuo je da Grad Ludbreg može biti relativno zadovoljan s ostvarenim. Naime, vodoopskrbom je pokriveno cijelo područje Ludbrega, od Segovine do Poljanca.

- Kontinuirano su ulagana znatna sredstva u poboljšanje kvalitete opskrbe vodom, ukupno preko 3.500.000 kuna. Što se tiče odvodnje, Grad je ispunio sve zakonske obveze te je iz Lukoma izdvojio Odvodnju koja skrbi o gotovo 40 km kanalizacijskog sustava te o biološkom pročistaču u Selniku. Ovih dana očekujemo odobrenje od strane Hrvatski voda i EBRD-a o novoj investiciji u kanalizacijsku mrežu u Vinogradskoj, Kolodvorskoj, Bednjanskoj, i Koprivničkoj ulici u vrijednosti od 6.000.000,00 kn čime bi ulaganja u kanalizaciju dosegnula oko 15.000.000,00 kn. Međutim, ono što je najvažnije da je gotov projekt izgradnje kanalizacije u ostalim dijelovima grada te svim naseljima uz izgradnju pročistača na području Meke, za što smo zadnjih godina riješili sve imovinsko pravne probleme te čekamo studiju prema kojoj bi mreža trebala biti gotova. Očekujemo od Varkoma da što prije pokrene ovu priču ili ćemo morati tražiti neko drugo rješenje koje bi ubrzalo rješavanje ovog ključnog problema za sve građane Ludbrega – kaže Bilić.

Zastupnica Ivana Maletić je osigurala prostorne uvjete u Europskom parlamentu i sudionicima je održala jedno od ključnih predavanja, kao i zastupnik Davor Škrlec. Konferenciju je u jutarnjem dijelu otvorio slovenski zastupnik Franc Bogovič i njegov hrvatski kolega Tonino Picula, a bio je nazočan i  Veleposlanik RH u Belgiji, NJ. E. Mario Nobilo.

Organizator konferencije je časopis Komunal, informativno glasilo za komunalnu i okolišnu tematiku u zemljama JIE, koji kroz organizaciju sektorskih konferencija u Bruxellesu i u Hrvatskoj proteklih godina, nastoji zajedničkim djelovanjem stvoriti mrežu proaktivnih institucija, kvalitetnih organizacija i progresivnih pojedinaca, kao i bazu znanja i projektnih ideja, koje mogu biti od koristi javnim i privatnim aplikantima za europske fondove te donositeljima sektorskih politika na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.