Ludbreška tvrtka Bomark Pak dobitnik nagrade EY Poduzetnik godine 2021

Varaždinske vijesti | 17.3.2022. u 21:34h | Objavljeno u Aktualno

EY Poduzetnik godine je globalni program osmišljen s ciljem poticanja poduzetničke klime i izgradnje boljeg poslovnog okruženja

Među četrdesetak kandidata i pet finalista, među kojima su bili 3HDL, Q i Radiochirurgija, ludbreška tvrtka Bomark Pak proglašena je EY Poduzetnikom godine 2021., čime će biti predstavnik Hrvatske u ovom izboru najboljih poduzetnika, koji se već više od trideset godina provodi u 60 zemalja svijeta u organizaciji konzultantsko-revizorske tvrtke EY.

Odluku o EY Poduzetniku godine donosi žiri sastavljen od poduzetnika, koji prilikom ocjenjivanja kandidata u obzir uzima kriterije poput razvijenog poduzetničkog duha, inovativnosti, integriteta i financijske uspješnosti. Članovi žirija ove su godine, kada je ovaj izboor u Hrvatskoj održan po sedmi put, bili Emil Tedeschi, Nenad Bakić, Saša Cvetojević te dosadašnji laureati programa: Alan Sumina, Đuro Horvat, Marko Pipunić, Mate Rimac, Silvio Kutić te Hrvoje Josip Balen.

Bomark Pak jedini je hrvatski proizvođač stretch folija i papirnih cijevi, koji djeluje u sklopu Bomark grupe, najvećeg hrvatskog proizvođača stretch folije i distributera ambalažnih materijala i opreme za pakiranje.

- Bomark je nastao prije tridesetak godina iz jednog malog distributera materijala za pakiranje, koji se razvijao i počeo s proizvodnjom. Trenutno smo na oko tisuću artikala, U Njemačkoj je izračunato da se svaka treća nesreća kamiona događa zbog loše zapakirane robe. Za našu proizvodnju koristimo suvremeno postrojenje, najkvalitetnije materijale koji osiguravaju da roba bude sigurna u transportu i da ne dolazi do nesreće. Kontroliramo i ulazne komponente i naš proizvod na izlazu. Prošle godine na 50 tisuća tona izvoza u 30-ak zemalja Europe nismo imali niti jednu reklamaciju veli Miljenko Borščak, osnivač Bomarka i suvlasnik, naglašavajući da Bomark danas zapošljava 300-tinjak ljudi, od čega 30-ak u drugim zemljama.

_ESC6279.JPG

Bio je to u početku obiteljski posao, koji se s godinama širio. Prije desetak godina timu se pridružio Stiven Toš, koji je postao direktor, a danas je i suvlasnik poduzeća zahvaljujući svom zalaganju i rezultatima.

- Smješteni smo na 5,5 hektara, a osigurali smo 10 hektara za naše širenje Bomark Pak, najveće članica Bomark grupe,  treći je po veličini proizvođač stretch folija u Europi, koji zauzima pet posto europskog tržišta. Prije šest godina pokrenuli smo i proizvodnju papirnih cijevi radi vlastitih potreba, no sada 60 posto izvozimo. Europa, u koju izvozimo 99 posto proizvodnje,  zahtjeva nove ekološke proizvode, mi smo se za to pripremali godina, tako da smo deset godina ispred ostalih , veli Toš, direktor Bomark Paka, koji čini pola posto hrvatskog izvoza.

Taj će postotak sigurno rasti jer se priprema novi investicijski ciklus od novih 50-ak milijuna eura, koliko je već do sada uloženo.

-Uskoro ćemo tvrtku dovesti na vodeću poziciju u Europi, rekao je Toš nakon primitka nagrade, dok je Borščak, uz zahvale, ukazao na nekoliko osnovnih stvari bitnih za uspješnog poduzetnika, među kojima je istaknuo vjeru u ono što se radi.

bomark_pak_6.JPG