Ludbreg pokreće osnivanje poljoprivredne zadruge

| 3.2.2016. u 15:03h | Objavljeno u Aktualno

Grad Ludbreg pokrenuo je inicijativu za osnivanje poljoprivredne zadruge zajedno sa općinama Mali Bukovec, Veliki Bukovec, Sveti Đurđ i Martijanec.

- Pojedinačnim djelovanjem mali poljoprivrednici često su presitni gospodarski subjekti za ravnopravno i uspješno sudjelovanje na tržištu. Osim toga oni ne mogu, uz redoviti posao koji obavljaju, uspješno i povoljno nabavljati repromaterijal, prerađivati i prodavati proizvode, voditi knjigovodstvo i obavljati druge popratne poslove, ukazuju u gradu Ludbregu.

Zbog navedenih i drugih teškoća s kojima se susreću mali poljoprivrednici, krenulo se u osnivanje poljoprivredne zadruge.

- Udruženi u zadrugu ne moraju pojedinačno plaćati knjigovodstvene usluge, već zadruga vodi knjige za sve. Nadalje, zadruga nabavlja repromaterijal za sve na veliko i puno povoljnije, umjesto da pojedinačno nabavljaju na malo. Isto tako umjesto da svaki zadrugar sam investira u skupe alate i strojeve, investirat će se u zajedničke koji će biti vlasništvo zadruge, a u službi svih zadrugara prema potrebi, pojašnjavaju u Gradu Ludbregu.

Pojedinačni poduzetnik, kako upozoravaju, ima male kapacitete proizvodnje i nije zanimljiv velikim partnerima na tržištu, a kada se preko zadruge zajednički prezentiraju proizvodi više zadrugara ona postaje respektabilniji poslovni subjekt.

- Zadruga je zadrugaru logistička potpora kako bi ga se rasteretilo i oslobodilo mu dragocjeno vrijeme da radi ono što najbolje zna. Zadruga je društvo osoba kojom na demokratski i neposredan način upravljaju svi njeni članovi koji ravnopravno sudjeluju u poslovanju zadruge, odlučuju o svim bitnim pitanjima poslovanja i raspodjele dobiti, dok je glavni cilj zadruge – ostvariti što veću korist za članove, naglašavaju u Gradu Ludbregu te napominju da se pravilima zadruge detaljno utvrđuju međusobni odnosi zadrugara i zadruge, a svaki zadrugar na skupštini zadruge ima jednako pravo glasa i odlučivanja.

Članovi zadruge mogu biti fizičke osobe i poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, odnosno OPG-ovi, obrti i trgovačka društva registrirana za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Za zainteresirane poljoprivredne proizvođače održat će se sastanci, i to za poljoprivredne proizvođače Općina Mali Bukovec i Veliki Bukovec 8. veljače u Vatrogasnom domu u Malom Bukovcu, zatim 10. veljače u Kulturno informativnom centru u Martijancu za poljoprivredne proizvođače Općine Martijanec, dok će za poljoprivredne proizvođače Općine Sveti Đurđ biti 11. veljače u Društvenom domu u Svetom Đurđu, a 12. veljače u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta „Dragutin Novak“ u Ludbregu za poljoprivredne proizvođače Grada Ludbrega. Svi sastanci počinju u 19 sati, a iz Grada Ludbrega pozivaju sve poljoprivredne proizvođače koji se žele uključiti u osnivanje zadruge da se jave osobno u Odsjek za poduzetništvo, turizam i razvojne projekte ili nazovu na broj telefona 420-207.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci