Ludbreg: Održana radionica “Društveno poduzetništvo – od ideje do društvenog poduzeća” Foto: Grad Ludbreg

Ludbreg: Održana radionica “Društveno poduzetništvo – od ideje do društvenog poduzeća”

Varaždinske vijesti | 26.9.2016. u 09:31h | Objavljeno u Aktualno

U prostoru Međugeneracijskog centra u Ludbregu održana je cjelodnevna radionica na temu "Društveno poduzetništvo – od ideje do društvenog poduzeća".

Radionicu je organizirao Program JAKO, jedan od pet programa regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj u suradnji s Gradom Ludbregom, Povjerenstvom za umirovljenike i osobe starije dobi na području Grada Ludbrega te Udrugom umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg.

Kako je istaknuto, društvena su poduzeća pokretač ekonomskih i društvenih promjena u zajednicama. U začecima društvenih poduzeća često leže vrijedne društvene inovacije, koje su rezultat promišljanja i rada pojedinca i skupina koji stvaraju bolji svijet – društveni poduzetnici pronalaze rješenja, pokreću promjene i mijenjaju zajednice. Radionica se bavi mogućnostima, prednostima ali i ograničenjima i nedostacima pokretanja društvenih poduzetničkih pothvata kroz niz primjera.

Sudionici radionice su kroz prezentaciju konteksta razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i u svijetu te primjera dobre prakse dobili uvid u koncept temeljen na izazovima s kojima se suočavaju suvremeni društveni i gospodarski sustavi. Kroz niz zadataka i praktičnih vježbi, sudionici su prepoznali probleme u vlastitoj zajednici te osobine društvenih poduzetnika i poduzetnica koje ih razlikuju od tradicionalnih.

U poslijepodnevnom dijelu radionice, moderirani voditeljicom Zrinkom Šajn, sudionici su razvili ideju društveno poduzetničkog pothvata te raspravili mogućnosti njezina daljnjeg razvoja i realizacije na kojoj će temeljiti svoj prijedlog budućeg projekta.