Pero Lučin bio je gost sinoćnjeg Dnevnika HRT-a Foto: screenshot HRT

Lučin za Dnevnik HRT-a: Učinak cjepiva vjerojatno neće biti dugotrajan

Varaždinske vijesti/HRT | 2.5.2021. u 08:33h | Objavljeno u Aktualno

Preporuku da se oni koji su preboljeli koronu cijepe samo jednom dozom, Pero Lučin, znanstvenik s Medicinskog fakulteta u Rijeci smatra da je preporuka ispravna, rekao je gostujući u sinoćnjem središnjem dnevniku HRT-a, a prenosi portal HRT-a.

- Imunološki odgovor na infekciju odvija se u dva koraka. U prvom koraku se događa prepoznavanje senzibilizacije razvoja odgovora, a u drugom koraku pojačanje. Svi koji su već imali bolest prošli su prvu fazu i trebaju drugu fazu, a to je pojačati imunološki odgovor cijepljenjem. Oprez treba kod onih koji su bili asimptomatski ili su imali blagu kliničku sliku. Kod njih treba provjerili je li došlo do imunizacije, rekao je Lučin u središnjem Dnevniku HTV-a.Na pitanje koliko će biti potrebno da se donesu zaključci o trajnosti učinka cjepiva, rekao je kako je to teško reći jer je prošlo tek 5-6 mjeseci od prvih iskustava s cjepivom.

- Tek ćemo nakon godinu dana moći reći koliko imunost stvorena s cjepivom djeluje, ali s obzirom kako ide kod inficiranih, učinak cjepiva vjerojatno neće biti dugotrajan, rekao je.
Osvrnuo se i na brojke novozaraženih. Rekao je da su brojevi preveliki i da je broj umrlih prevelik, te da će trebati tri - četiri tjedna da se vidi pravo smanjivanje.

- Ohrabruje što se udio pozitivnih među testiranim smanjuje. To je uvijek bio dobar indikator da su stvari krenula na dolje u smislu prijave novih slučaja. Treba biti oprezan i pridržavati se mjera, naglasio je Lučin.

Dodao je i da se ova pandemija ne može obuzdati lokalno.

- Mi možemo poduzeti mjere i smanjiti širenje, ali dok se ne riješi problem u cijelom svijetu, a to znači dok se ne smanji intenzivno širenje virusa, uvijek će biti njegovo kretanje, a jedna od ključnih stvari je cijepljenje. Treba omogućiti cijepljenje svima i to što prije. I ljudima izvan bogatijeg i razvijenijeg svijeta. To je jedini put da se epidemija obuzda, a i onda će trebati dugo da se uspostavi suživot s virusom, zaključio je Lučin, a prenosi portal HRT-a.

Označeno u