Lovro Lukavečki: Iznenađuje me reakcija i prosudba kolege Juraka

Varaždinske vijesti | 7.3.2019. u 19:51h | Objavljeno u Aktualno

Na reagiranje Mladeži HDZ-a Varaždinske županije koji su se osvrnuli na priopćenje Foruma mladih SDP-a Varaždin, vezano uz izbor članova Savjeta mladih grada Varaždina, reagiranje je poslao i Lovro Lukavečki, a koje prenosimo u cijelosti:

"S obzirom na to da sam direktno, kao pojedinac prozvan od strane predsjednika Mladeži HDZ-a Varaždinske županije Tina Juraka moram reagirati na iznesene lažne informacije od strane dotičnog.

Da, točno je da trenutno obnašam funkciju predsjednika Savjeta mladih Varaždinske županije na koju sam izabran u svibnju 2018. godine. Kroz dosadašnji rad u Savjetu mladih zajedno s kolegama inicirao sam čitav niz projekata i pitanja, a što mogu upravo i oni potvrditi. Samo da osvježim pamćenje uvaženom kolegi koji je nažalost, kao i većina takvih ljudi vidno neinformiran. Dozvolite mi samo dvije tri stvari o kojima je i vaš medij izvještavao pa mi je posebno drago da mediji mogu potvrditi moju argumentaciju.

Inicirali smo provođenje projekta 'Financijska pismenost i poduzetništvo' koji nudi učenicima u Varaždinskoj županiji nadstandard u obrazovanju, a koji je izvrsno primljen od strane svih dionika. Predložili smo modifikaciju županijskog natječaja za stipendije i zahvaljujući nama iz Savjeta konačno se valorizira društveni angažman i volonterstvo kao sastavni dio ove javne politike. Kontinuirano radimo na građanskom opismenjavanju mladih kroz radionice poput 'Jedan dan kao (grado)načelnik' i 'Jedan dan kao član Europskog vijeća'.

To naravno nije sve. Osim nastojanja da mladima pružimo mogućnost stjecanja znanja i kompetencija potrebnih za aktivno sudjelovanje u demokratskom društvu, uključujemo mlade u procese donošenja odluka, primjerice sastanak s maturantima na temu maturantskih dana i na temu zabrane mobitela u školama. Tu je svakako i osnivanje Mreže savjeta mladih Varaždinske županije u kojoj participiraju osnovani Savjeti mladih s područja naše županije gdje upravo pokazujemo kako smo nadstranačko tijelo pa ovakvi nepotrebni istupi samo pokazuju kako nije svima interes, potreba i potencijal svih mladih na prvom mjestu, ali ništa više nisam ni očekivao od nekog tko se još traži u sektoru mladih.

Ukratko, da ne nabrajam dalje, najbolji dokaz i priznanje jest uvrštavanje Savjeta mladih Varaždinske županije u primjere dobre prakse na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske.

Uz sve navedeno, iznenađuje me reakcija i prosudba kolege Juraka, posebice zato što su članovi Mladeži HDZ-a u Savjetu mladih glasali za Program istog, a isto su učinili i vijećnici HDZ-a koji su još dodatno u dva navrata potvrdili kvalitetu rada Savjeta usvojivši jednoglasno Program rada Savjeta mladih u Županijskoj skupštini. Važno je za istaknuti kako je prilikom posljednjeg glasanja o spomenutom programu na sjednici Županijske skupštine mladi vijećnik HDZ-a Alen Trglačnik pohvalio i program i rad savjeta na čemu mu osobno zahvaljujem jer je pokazao kako se odgovorno odnositi prema organizaciji i radu Savjeta mladih.

Stoga se postavlja pitanje radi li se ovdje o nedosljednosti kolega iz HDZ-a ili je ovo isključivo stav mladog kolege Juraka koji je nažalost u svojoj želji da bude malo vidljiviji u medijima zaboravio provjeriti činjenice o radu i aktivnostima nas mladih iz Savjeta mladih, a eto i mene osobno.

Za kraj, zaista mi je žao što se mi mladi moramo ponašati poput naših starijih kolega i prepucavati se po medijima kad su nam interesi, problemi, aspiracije i potrebe svima iste. Pozivam kolege iz HDZ-a i svih ostalih stranaka da se okrenu strukturiranom dijalogu s mladima i bez fige u džepu rade za mlade jer ako se ovakva praksa nastavi, mladi će i dalje odlaziti tamo gdje ih se cijene, a ne ostajati tamo gdje se njima manipulira lažnim informacijama".

Označeno u