Loša vijest za pušače: Iduće godine poskupljuju cigarete Foto: ilustracija

Loša vijest za pušače: Iduće godine poskupljuju cigarete

VV/24.sata.hr | 1.11.2016. u 15:51h | Objavljeno u Aktualno

Cigarete i duhan će poskupjeti dva puta sljedeće godine - prvi puta od Nove godine, drugi puta prvog dana srpnja, piše 24sata.hr.

Koliko će točno svaka vrsta cigarete poskupjeti, iz Ministarstva financija još ne žele otkrivati, no prema objavljenom nacrtu o novim trošarinama, usklađenje ne bi trebalo biti preveliko jer je ostalo još malo prostora za usklađivanje sa cijenama u EU.

Hrvatska je potpisala da će uskladiti minimalno oporezivanje po dva parametra i da minimalna trošarina mora biti 60 posto od cijena cigareta. Sada je ta minimalna trošarina na oko 58 cijene. Postoji i drugi parametar, da minimalno na 1000 cigareta trošarina mora biti 90 eura, sada je oko 85 eura.

Bivši ministar financija Slavko Linić kaže da cigarete u konačnici ne bi trebale previše poskupjeti do kraja 2017. godine.

- Zavisno od vrste, trebalo bi biti dvije ili tri kune po kutiji – procjenjuje Linić.

Konačni izračun i koliko će biti u prvom, koliko u drugom valu poskupljenja, treba odrediti Ministarstvo financija. Inače, s novim poskupljenjem, kada se na trošarinu pridoda i PDV, više od 80 posto cijene koju platite za kutiju će ići u proračun.