Varaždinski mesari povlače meso sa zamrznutim cijenama. Proizvođači: "Radije ćemo ga samljeti u kobasice" Foto: unsplash/ilustracija

Varaždinski mesari povlače meso sa zamrznutim cijenama. Proizvođači: "Radije ćemo ga samljeti u kobasice"

RTL/Varaždinske vijesti | 16.9.2022. u 09:37h | Objavljeno u Aktualno

Samo šest dana nakon stupanja na snagu Vladine odluke o zamrzavanju cijena, varaždinski mesari počeli su s povlačenjem dijela proizvoda

Popularnu i traženu svinjsku vratinu s kosti te svinjsku lopaticu bez kosti mesari su maknuli s polica.

"Ne isplati se prodavati"

 - Cijena vratine i lopatice je bila 39, a sad su je smanjili na 24,99 i sad je se ne isplati prodavati - rekao je mesar Lovro Pačalat za RTL. I ne samo on. Popis mesnica koje su iz ponude izbacili lopaticu, vratinu i mljeveno svinjsko meso sve je duži, pogotovo na sjeveru zemlje.

- Svi smo povukli. Jednostavno mi lokalni proizvođači i male mesnice ne prodajemo za sad, ali primjerio sam da ni centri nemaju te robe - kaže mesar Vladimir Novotny.

>>Neki trgovci miču proizvode s ograničenim cijenama, no što s onima koji stalno "dižu" cijene?

Nabavna cijena svinjetine bez poreza i marže, tvrde mesari, bila je oko 28 kuna, a sada bi je trebali prodavati za 25. Zato su je, kažu, prisiljeni maknuti iz ponude.

- Neki su bili dosjetljivi pa su stavili neke druge proizvode – recimo lopaticu s kosti i svinjsku vratinu bez kosti, događa se to da cijenu imamo, ali proizvoda nemamo - objašnjava predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja, Dalibor Vrček.

Brojni kupci došli su po svinjsko meso za 25 kuna, ali za ručak će morati jesti nešto drugo.

- Mali čovjek ne može živjeti. Nema svatko za kilogram mesa 50 kuna - požalio se Varaždinac Ivan Picek.

I uzgajivači svinja u problemu

Zbog cijele situacije žale se i uzgajivači svinja. Zbog visokih ulaznih troškova, a sada i zamrzavanja cijena proizvodnja je postala neisplativa. Jedna svinja na dan pojede 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram.

- Svinja ima pet proizvoda – but, lopatica, vratinu, carsko i mljeveno meso – od tih 5-6 proizvoda tri su stavljena u tu zaštićenu cijenu što je apsurdno. Mi smo se dosjetili da ćemo te proizvode samljeti i staviti u kobasice, ali ih nećemo staviti na svoje police - rekao je Vrček.

>>Mali trgovci izbacuju "zamrznute" artikle s polica zbog gubitaka; "I mi smo mali ljudi"

Dosta zabune izazvalo je i ograničavanje cijene mljevenog mesa pa su i njega mesari uklonili s polica.

- Ne zna se tko pije, tko plaća. Neki kažu da se mjere odnose samo na trgovinu, neki tvrde da se to odnosi i na mesnice. Mi više ne znamo što je istina - kazao je Pačalat.

Cijenu mljevenog mesa, pojašnjavaju u Ministarstvu, mesnice, pa čak i one u trgovačkim centrima, mogu slobodno formirati. Odluka se odnosi isključivo na svinjsko mljeveno meso - unaprijed izvagano i zapakirano.