Ljekarne ostale bez tableta protiv kašlja koji propisuju liječnici Foto: Pixabay/ilustracija

Ljekarne ostale bez tableta protiv kašlja koji propisuju liječnici

| 22.1.2024. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Nema tableta Panatus forte, ali na raspolaganju su drugi lijekovi

Sezona je prehlada, gripe i drugih respiratornih infekcija, no mnogi su građani ostali neugodno iznenađeni kad su doznali da u ljekarnama nema tableta Panatus forte, koje liječnici izdaju na recept i koriste se za ublažavanje nadražajnog suhog kašlja.

Ovaj se lijek od početka siječnja nalazi na popisu lijekova kojih nedostaje, koji objavljuje Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Navedeno je kako je riječ o razlozima povezanima s proizvodnjom te da se normalizacija opskrbe očekuje sredinom ožujka.

Zaliha ovih tableta nema ni u Ljekarni Varaždinske županije.

- Lijek Panatus forte filmom obložene tablete 10x50 mg spada u skupinu sintetskih antitusika i indiciran je za liječenje akutnog ili kroničnog nadražajnog kašlja koji nastaje uslijed bilo kojeg uzroka. Trenutno ga nema dostupnog na tržištu i proizvođač je prijavio privremenu nestašicu, a kao razlog je naveo probleme povezane s proizvodnjom. U Ljekarni Varaždinske županije izdana je sva zaliha navedenog lijeka zbog povećane potražnje u sezoni respiratornih infekcija koja je u tijeku – odgovorili su nam, uz napomenu da trenutnačno na zalihi imaju lijek istog proizvođača manje jačine i to Panatus filmom obložene tablete 10x20 mg i Panatus sirup.

Što su nam još iz Ljekarne Varaždinske županije rekli o ovim lijekovima te liječenju kašlja, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...