Ljekarna u Kolodvorskoj ulici jedina u Hrvatskoj koja se energetski obnavlja EU novcem Foto: Krešimir Đurić

Ljekarna u Kolodvorskoj ulici jedina u Hrvatskoj koja se energetski obnavlja EU novcem

Varaždinske vijesti | 22.8.2019. u 12:13h | Objavljeno u Aktualno

Ljekarna Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu će do kraja ove godine biti energetski obnovljena europskim novcem i vlastitim sredstvima.

Najavljeno je to na uvodnoj konferenciji projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Ljekarne Varaždinske županije na adresi Kolodvorska 18, Varaždin“, koja je održana 21. kolovoza u Županijskoj palači u Varaždinu.

Ukupna vrijednost projekta je 1.531.219 kuna, odnosno 1.914.023,75 kuna s PDV-om, dok je vrijednost prihvatljivih troškova projekta 1.515.389 kuna. Bespovratna EU sredstva iznose 860.417,04 kuna ili 56 %. Projekt se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4. – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

ljekarna_uvodna_konferencija_5.JPG

- Ovo je jedan od 46 objekata u Varaždinskoj županiji koje energetski obnavljamo, no riječ o jedinoj ljekarni u cijeloj Hrvatskoj čiji osnivač je Županija, a koja se obnavlja europskim novcem. To služi na čast Ljekarni Varaždinske županije, koja će putem EU projekta i vlastitim sredstvima obnoviti najveću i najprofitabilniju ljekarnu u svojem sastavu. U sklopu ustanove danas radi 13 ljekarni, pri čemu smo tri u njihov sastav vratili prošle godine. Zahvaljujući tome, županijska ustanova je prihode povećala za 20 posto, a dobit za 100 posto, što je dalo mogućnost da vlastitim sredstvima sufinanciraju projekt energetske obnove. Još 13 ljekarni je dano u zakup, no mi ćemo sve s istekom ugovora vratiti u sastav naše županijske ustanove – istaknuo je župan Radimir Čačić.

ljekarna_uvodna_konferencija_4.JPG

Zgrada u Kolodvorskoj ulici, koja je površine gotovo 600 četvornih metara, izgrađena je prije 57 godina. Radove izvode domaće tvrtke izabrane u postupku javne nabave, Core upravljanje i Energo-S, a rok za dovršetak je prosinac ove godine.

- Glavni cilj projekta su uštede na potrošnji energenata. Zgrada će dobiti novu fasadu, zamijenjena će biti kompletna vanjska stolarija, postavljeno će biti 50-ak novih prozora i vrata. U rekonstrukciju idu sustavi grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i sustav rasvjete prostora te elektroinstalacija. Uštede toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta iznosit će 52,21 % godišnje, uštede energije potrebne za hlađenje 53,52 % godišnje, a emisije CO2 bit će smanjene za 71,22 % - rekla je Zvezdana Petrović, ravnateljica Ljekarne Varaždinske županije.

ljekarna_uvodna_konferencija_3.JPG

Ljekarna u Kolodvorskoj ulici je središnja u Varaždinskoj županiji, organizira dežurstvo te građanima usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine.

Ravnateljica Petrović najavila je i da će tijekom održavanja Bučograda i Špancirfesta, od 23. kolovoza do 1. rujna, ljekarna Korzo raditi produženo od 7 do 21 sat.

ljekarna_uvodna_konferencija_2.JPG