LISTE ČEKANJA "Da smo čekali na pregled u Varaždinu, dijete bi nam završilo na operaciji" Foto: VV arhiva / ilustracija

LISTE ČEKANJA "Da smo čekali na pregled u Varaždinu, dijete bi nam završilo na operaciji"

| 27.1.2020. u 15:08h | Objavljeno u Aktualno

Duge liste čekanja jedan su od glavnih uzroka nezadovoljstva građana hrvatskim zdravstvom, što je slučaj i s čitateljem (podaci poznati redakciji) koji nam je nedavno ukazao koliko je vrijeme važno kad je u pitanju zdravlje.

Vrijeme je presudno

- Dijete mi se bavi sportom, a zbog bolova u koljenu trebali smo se naručiti za pregled. No, za prvi pregled koljena kod ortopeda u varaždinskoj bolnici na red smo trebali čekati tri mjeseca! Zbog toga su ljudi prisiljeni plaćati preglede kod privatnika. Ipak, odlučili smo provjeriti i bolnice u susjedstvu te smo uspjeli dobiti raniji termin u Koprivnici, gdje smo na red došli za nekoliko dana - rekao nam je čitatelj, čijem djetetu je zbog ozljede hrskavice određeno mirovanje od tri mjeseca.

- Da smo čekali na red u Varaždinu, a da je naše dijete za to vrijeme nastavilo vježbati i trenirati, vjerojatno bi sve završilo s operacijom - upozorio je.

Ovakvi slučajevi ponovno otvaraju pitanje nedovoljnog broja liječnika, na koje se nedavno osvrnuo i pročelnik Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin Marko Hlebar, potaknut upravo odlaskom nekoliko ortopeda iz varaždinske u čakovečku bolnicu.

- Kao njihovom donedavnom šefu, a ponajprije kao kolegi s kojim su radili, njihov odlazak promatram kao osobnu odluku da svoju karijeru nastave graditi izvan naše ustanove. Varaždinska bolnica, kao i druge bolnice u Hrvatskoj se s takvim osobnim odlukama sve više susreću te znam da će i u ovom slučaju OB Varaždin nastaviti raditi u istom opsegu i kvaliteti kao i do sada. Svi naši pacijenti koji trebaju operativni zahvat će isti i ostvariti prema njihovoj medicinskoj indikaciji bez obzira na odlaske liječnika. Naše kirurške timove u posljednje vrijeme osnažili smo s vrhunskim stručnjacima – rekao je Hlebar, dodavši da su, među ostalima, sklopili ugovor i s prof.dr.sc. Miroslavom Smerdeljem iz Klinike za ortopediju KBC-a na Šalati.

- On je, primjerice, sa svojim timom napravio prvu transplantaciju koštano-hrskavičnog presatka u Hrvatskoj, čime se saniralo oštećenje u koljenu nakon operacije tumora. Njegovim dolaskom dobivamo neprocjenjivo znanje i iskustvo s područja ortopedije, te iznimnog mentora za kolege koji će uskoro postati dio našeg ortopedskog tima – istaknuo je Hlebar.

Na pregled – za dvije godine?

No, zasad su građani prepušteni listama čekanja koje su često šokantno duge. Provjerili smo stoga na internetskoj stranici HZZO-a koliko se čeka za pojedine pretrage, odnosno postupke. Na prvi pregled kod dječjeg ortopeda, prema podacima za 24. siječnja, najbrže se može doći u OB Slavonski Brod, i to istog dana. Od bolnica u okruženju, u OB Bjelovar čeka se 10 dana, u OB Koprivnica 18 dana, u KBC-u Zagreb 65 dana, u OB Varaždin 103 dana, dok za ŽB Čakovec stoji napomena da nema termina.

Kolike su liste čekanja za druge pretrage, hoće li Jedinstveni kalendar naručivanja smanjiti vrijeme čekanja te zašto ravnatelj varaždinske bolnice ukazuje da broj dana čekanja na pretragu ne pokazuje stvarno stanje i ne može se jednoznačno tumačiti, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...