Za vikend bili na skijanju, nisu to prijavili niti se izolirali, već su zaraženi došli raditi u bolnicu!?

vv / n1 | 17.3.2020. u 14:11h | Objavljeno u Aktualno

Ovo što se dogodilo i događa u Sloveniji, moglo bi se, čini se, i u Hrvatskoj. Naime, nagli rast broja zaraženih koronavirusom u Sloveniji, osobito u ustanovama gdje je to posebno opasno, uglavnom se dovodi u vezu s povratkom liječnika, prosvjetnih djelatnika i ostalih građana sa skijanja u inozemstvu. Nažalost, sada je otkriveno da se slično dogodilo i u Zagrebu.

Na N1 televiziji gostovao je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb, koji se osvrnuo na slučaj zaraze liječnika s Rebra.

- Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji. Apeliramo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija vrijedi i za liječnike, , rekao je Ćorušić. Dodajući da imaju suspektnu situaciju i za jednog kolegu koji će vjerojatno biti pozitivan.

140 zaposlenika, medicinskog osoblja, je u samoizolaciji zbog kontakta s tih troje ljudi.

- Radi se o nedogovornosti troje kolega koji su otišli na vikend, naputak je bio jasan i oni su to prekrižili. Da u se javili, išli bi u samoizolaciju i situacija bi bila strogo kontrolirana. Dogodio se propust, očekivali smo da će importiranje virusa biti kroz objedinjeni hitni prijem, no importiran je zbog vikenda u Austriji, otkrio je ravnatelj.

Ministar zdravstva Vili Beroš zbog ovog je poslao dopis svim bolničkim ustanovama da do danas do 15 sati dostave popis djelatnika, koji su u zadnjih 14 dana bili u inozemstvu, pri čemu je ravnatelje pozvao da kolege upozore da za istinitost podataka odgovaraju pod kaznenom i materijanom odgovornošću.