Liječnici traže: COVID potvrde obvezne za posao te za ulazak u centre, restorane, kafiće…

vv | 4.11.2021. u 22:47h | Objavljeno u Aktualno

Pet krovnih liječničkih organizacija traže žurno šest epidemioloških mjera

Zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u nas i velikog pritiska na zdravstveni sustav, odnosno prijetećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za liječenje COVID, ali i ne-COVID bolesnika - pet liječničkih organizacija, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, HUBOL i KoHOM od Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražili su žurno donošenje sljedećih mjera

1. Uvođenje obveznih COVID potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni)

2. Uvođenje obveznih COVID potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, kina, kazališta, restorani, kafići…)

3. Ograničavanje broja osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne COVID potvrde (privremeno, tijekom sljedeća 2 tjedna)

4. Produženje online nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tijekom sljedeća 2 tjedna). Nastavak održavanja razredne nastave po modelu A.

5. Postupno odgađanje elektivnih programa u bolnicama.

6. Organiziranje rada na punktovima za cijepljenje u svim većim gradovima u modelu rada 7 dana/12 sati.

Ciljevi za koje pet liječničkih organizacija smatra da je moguće postići ovim mjerama su zadržavanje funkcionalnog zdravstvenog sustava i sprječavanje njegova kolapsa. Naime, trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboljeli od COVID-a, kao niti drugi pacijenti, više neće moći dobiti zdravstvenu skrb na razini dosadašnje kvalitete i dostupnosti.

- Suočeni smo u Hrvatskoj s iznimno žestokim valom epidemije. U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.310 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, najviše od početka epidemije u Hrvatskoj. Stvarni broj zaraženih je značajno veći. U posljednja dva tjedna broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima narastao je za čak 72 %. Ako se odmah ne poduzmu nužne mjere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od COVID-19 neće biti dovoljno specijaliziranih liječnika za liječenje najteže oboljelih, upozoravaju čelnici pet vodećih liječničkih organizacija te zaključuju: uz kontinuirani nastavak cijepljenja, ove mjere su nužne kako bi se usporilo širenje zaraze, spriječio kolaps bolničkog sustava i osigurala dostupnost zdravstvene skrbi svim hrvatskim građanima.

Označeno u