Liječnici specijalisti tražeći bolji život ne odlaze u inozemstvo, nego u Čakovec!? Foto: VV arhiva / ilustracija

Liječnici specijalisti tražeći bolji život ne odlaze u inozemstvo, nego u Čakovec!?

| 28.10.2019. u 19:40h | Objavljeno u Aktualno

Problematika odlazaka liječnika iz varaždinske Opće bolnice posljednjih se dana ponovno aktualizirala: četvero specijalista s Odjela za ortopediju i traumatologiju, od čega tri specijalista ortopedije i traumatologije te jedna specijalistica ortopedije koja se nalazi na užoj specijalizaciji iz dječje ortopedije, najavilo je svoj odlazak iz varaždinske bolnice, ali ne u inozemstvo, nego u čakovečku bolnicu!? Prema riječima ravnatelja bolnice dr. Nenada Kudelića, liječnici još nisu predali otkaze ugovora o radu ili zahtjeve za sporazumnim prestankom radnog odnosa, već se s njima samo razgovaralo.

Tko je kriv?

Kako se može čuti iz liječničkih krugova, razlog nezadovoljstvu nisu plaće, već preopterećenost i nedostatak ulaganja, na što već duže vrijeme, kako doznajemo, upozoravaju ravnatelja. S druge strane, i ravnatelj i Varaždinska županija, kao osnivač bolnice, krivnju za odlazak liječnika vide u aneksima ugovora koje je sa specijalizantima 2016. godine potpisala bivša ravnateljica bolnice dr. Sanja Zember, zbog čega je i smijenjena.

- Na Odjelu za ortopediju i traumatologiju zapošljavamo tri specijalista opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, uže specijalizacije traumatologije, jednog specijalistu opće kirurgije, uže specijalizacije traumatologije, tri specijalista ortopedije, četiri specijalista ortopedije i traumatologije, tri specijalizanta ortopedije i traumatologije, te jednog specijalista ortopedije na pola radnog vremena. Troje specijalista, koji su najavili odlazak, svoje su specijalizacije završili unatrag godine dana, zadnji 3. srpnja ove godine. Zahvaljujući sklopljenim aneksima Ugovora o specijalizacijama, oni mogu uz neznatnu nadoknadu, okvirno od 40.000 kuna, otići i prije ugovorenog razdoblja od pet godina nakon položenog specijalističkog ispita - kaže nam Kudelić i naglašava da bi liječnici ŽB Čakovec, u slučaju da žele otići prije ugovorenog razdoblja, trebali platiti okvirno 800.000 kuna.

Župan Radimir Čačić također je istaknuo ulogu izmjene Pravilnika o specijalističkom usavršavanju iz 2016. i aneksa ugovora.

- Ministar zdravstva u prošloj Vladi je, kao što je Ustavni sud naknadno presudio, prekoračio svoje ovlasti i Pravilnikom zatražio od bolnica da se za 20 puta smanji obveza povrata novca za specijalističko usavršavanje u trenutku kad je povećan odlazak liječnika u druge europske zemlje. Novac za specijalističko usavršavanje u OB Varaždin i drugim ustanovama plaćaju građani ove županije, i to oko milijun kuna po liječniku, a da ne spominjemo da smo svi mi platili i školovanje na samom fakultetu - rekao je župan Čačić.

Kako je dodao, 55 ravnatelja bolnica, svjesnih štete koje bi moglo nanijeti postupanje po protuzakonitom pravilniku, odbilo je po njemu postupiti, a samo njih osam, među njima i ravnateljica OB Varaždin, potpisali su anekse ugovora sa specijalizantima na štetu građana svojih županija.

- Dr. Zember je, po naputku svoje pomoćnice za pravna pitanja gospođe Cerjan i tadašnjeg člana Upravnog vijeća Bolnice gospodina Habijana, današnjeg odvjetnika gospođe Zember, to učinila unatoč izričitoj zabrani od strane tadašnjeg župana - napomenuo je župan.

Tužba za naknadu štete

- Ne treba biti posebno pametan da se zaključi da su liječnici OB Varaždin posebno zanimljivi za vrbovanje od strane drugih zdravstvenih ustanova jer je ovo jedina bolnica u regiji u kojoj je svojom neodgovornošću i nesposobnošću te protuzakonitim postupanjem - što je prvostupanjskom presudom utvrdio i sud - Bolnica dovedena u poziciju da pretrpi štetu od 50 mil. kuna, a dosadašnja šteta je već 19 mil. kuna - rekao je Čačić.

Najavio je moguće daljnje korake.

- Nakon pravomoćne presude u sporu u kojem dr. Zember pokušava osporiti pravni temelj razrješenja s mjesta ravnateljice, razmotrit će se i mogućnost tužbe protiv dr. Zember za naknadu štete, kao i odgovornosti pravnih konzultanata. Upravo to i jest razlog prilično burne reakcije navedenog trojca na iznošenje neupitnih činjenica - istaknuo je župan Čačić.

Što župan kaže o narušenim međuljudskim odnosima, kakvi su odnosi s bolnicom u Čakovcu, koliko je liječnika ove godine otišlo iz OB Varaždin te je li zbog toga ugrožen rad bolničkih odjela, pročitajte u novom broju varaždinskih vijesti...