Liječnici pozvali pacijente da se za naknadu putnih troškova jave direktno HZZO-u Foto: Pixabay/ilustracija

Liječnici pozvali pacijente da se za naknadu putnih troškova jave direktno HZZO-u

Varaždinske vijesti | 23.10.2023. u 09:07h | Objavljeno u Aktualno

Iz KoHOM-a (Koordinacije hrvatske obiteljske medicine) priopćenjem su se oglasili vezano uz rasterećenje od pisanja putnih naloga u ordinacijama opće/obiteljske medicine.

- U posljednje tri godine višekratno smo upozoravali na ogromno administrativno opterećenje obiteljskih doktora koje nam ne ostavlja vrijeme za liječenje i savjetovanje svih onih kojima je to potrebno. Vas, dragi pacijenti, se "šeće" zbog nepotrebne papirologije. Upozoravali smo i na česte kontrole i kažnjavanja liječnika od strane HZZO-a upravo i najviše radi administrativnih obaveza i pogrešaka. Isto tako, upozoravali smo na sve manji broj liječnika u obiteljskoj medicini, kao i na sve starije liječnike i sve veći broj ordinacija bez liječnika - ističu iz KoHOM-a.

- Administrativno nepotrebno opterećenje nemedicinskim poslom samo dodatno odvraća nove generacije liječnika od obiteljske medicine. Iako nam je javno najavljivano administrativno rasterećenje, između ostalog i oslobođenje od obveze pisanja putnih naloga, do njega nije došlo - ukazali su.

- Odlukom, koja može isto tako biti i povučena, najavljeno je da nas HZZO neće financijski kažnjavati za putne naloge, ali da ćemo ih i dalje morati pisati – dakle nema rasterećenja. Samo su "velikodušno" odlučili da nas privremeno neće kažnjavati to jest da nećemo morati plaćati troškove vašeg putovanja HZZO-u ukoliko pogriješimo u kojem kilometru. Stoga mi, obiteljski doktori organizirani u KoHOM, smatramo da u suradnji s našim pacijentima trebamo izbaciti nepotrebnu papirologiju, čime će nam ostati više vremena za naš posao - liječenje bolesnika - stoji u priopćenju.

- Podsjećamo, svaki pacijent koji ima pravo na naknadu putnih troškova i ima izdani putni nalog svojeg doktora, ionako mora otići na šalter HZZO-a gdje mu se procijeni pravo na naknadu troškova i isplate sredstva. U međuvremenu uspostavom e-sustava papirnatu uputnicu više ne morate kod nas podizati, ali su Vam ostavili obavezu da dolazite po putne naloge. Ne vidimo razloga da pacijent, sa nalazom izdanim u bolnici, ne otiđe direktno na šalter HZZO-o i ondje mu HZZO administrator ne procjeni (kao i sada) pravo na troškove prijevoza bez uplitanja obiteljskog doktora. Pacijentu i doktoru jednostavnije - pojasnili su iz KoHOM-a.

- Pozivamo naše pacijente da nam pomognu da se svi oslobodimo nepotrebne administracije, i to način da se ubuduće sa nalazom javite direktno u HZZO i zatražite vještačenje na pravo povrata putnih troškova - apelirali su liječnici iz KoHOM-a.