Liječnici kupuju stanove u Varaždinu, a mlade obitelji zemljišta u okolici Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Liječnici kupuju stanove u Varaždinu, a mlade obitelji zemljišta u okolici

MGA/IHR/Varaždinske vijesti | 8.4.2019. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

- Želimo kuću s dvorištem. Prvo smo tražili po Zagorju, no sada smo se orijentirali na Varaždinsku županiju, a glavni razlog zbog kojeg tražimo nekretnine izvan Zagreba su cijene. Za stančić u Zagrebu ovdje dobijete kuću s velikim dvorištem – otkrio je mladi bračni par iz Zagreba, koji je zbog naglog rasta cijena nekretnina odlučio napustiti glavni grad i sve blagodati koje pruža život u njemu.
Nažalost, Varaždinska županija, kao i mnoge druge u Hrvatskoj, suočena je s iseljavanjem stanovništva. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o doseljenom i odseljenom stanovništvu po gradovima i općinama u Hrvatskoj, u 2017. godini Varaždinsku županiju napustilo 4.007 osoba, od čega je gotovo jedna trećina njih, odnosno 1.346 otišla u inozemstvo. Međutim, iste godine u Varaždinsku županiju se doselilo ukupno 2.824 ljudi, što je blagi porast u odnosu na 2011. godinu, kada se u Varaždinsku županiju doselilo 2.490 osoba.
Ovaj trend rasta doseljavanja stanovništva u Varaždinskoj županiji prisutan je zadnjih nekoliko godina, pri čemu su najpopularnija naselja u okolici Varaždina, a među njima je Sračinec. Općina Sračinec je, uz Općinu Jalžabet, jedina na području ove županije koja je u 2017. godini imala veći broj doseljenih stanovnika u odnosu na broj koji su otišli iz te općine. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Općinu Sračinec u 2017. godini doselilo se 105 osoba iz drugih gradova, županija i inozemstva, dok ih je istovremeno otišlo 92.
-  Zadnjih nekoliko godina u našu općinu doseljavaju se obitelji iz svih dijelova  Hrvatske,  najviše iz Varaždina i drugih  županija, susjedne Međimurske županije, pa čak i iz Zagreba. Evo, trenutno  imamo tri obitelji, sve redom mladi bračni parovi, koji su iskazali interes za kupnju zemljišta na području naše općine. Imamo stambenu zonu Gaj, gdje su na raspolaganju  manje  parcele,  dok  su  zemljišta  veće  kvadrature  iza  osnovne  škole  u  Sračincu.  Zanimljiv  je  podatak da u stambenoj zoni Gaj 99 posto zemljišta kupili su ljudi koji nisu iz naše općine –  pojašnjava  načelnik  te  Općine  Božidar Novoselec.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...