Liberali - brana i ekstremnoj ljevici, ali i ekstremnoj desnici

vv | 15.5.2024. u 12:43h | Objavljeno u Aktualno

Čak 12 liberalno – centrističkih stranaka zajedno izlazi na izbore za Europski parlament.  Valter Flego je nositelj liste i manifesta Europske demokratske stranke (EDP), koja je zajedno s Alde i Renaissance, članica grupacije Renew Europe u Europskom parlamentu, čiji je redovni član i Narodna stranka – Reformisti.

-Ovo je povijesni trenutak za liberalni centar u hrvatskoj politici jer su se sve stranke ove političke pozicije konačno ujedinile u podršci jedinstvenoj listi za ove izbore za Europski parlament, poručili su kandidati, a i visoki gosti iz Europe potvrdili su da je ovo od presudnog značaja u ovom trenutku na području cijele Europe jer ove stranke moraju biti brana i ekstremnoj ljevici, ali i ekstremnoj desnici, koja sve više jača u cijeloj EU.

Veća decentralizacija najvažniji je zahtjev ovih stranaka, odnosno da se regionalnim i lokalnim vlastima mora osigurati direktan pristup financiranju EU-a kroz europske fondove, da bi se onemogućilo da centralna vlada koristi birokratsku formu za svoje političke ciljeve, tj. da filtrira i onemogućuje projekte onih regija u kojima je na vlasti opozicija, što se pokazalo kao veliki problem u Hrvatskoj i tranzicijskim zemljama, ali i u razvijenim demokracijama. U raspravi je još istaknuto kako je potrebno u potpunosti braniti prava i potrebe starijih osoba koji su skupina stanovništva najosjetljivija na sve ugroze, pogotovo u svjetlu sve starijeg stanovništva u EU, a govornici su ponudili konkretna rješenja rastućeg problema osiguranja priuštivog stanovanja.

Uz Radimira Čačića, predsjednika Narodne stranke- Reformisti, kandidat na listi broj 9 na izborima za Europski parlament (Reformisti) je i Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti, zatim Krunoslav Lukačić (HNS) i Gabriela Bošnjak (HSLS).