Leverić: Ubrzan je i olakšan postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola Foto: HNS Varaždinske županije

Leverić: Ubrzan je i olakšan postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola

Varaždinske vijesti | 13.4.2019. u 11:54h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtak su u Hrvatskom saboru donesene izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju.

- Ovim izmjenama zakona stvara se efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora. Ono što je i bio cilj Hrvatske narodne stranke da se donošenjem ovih zakona pojednostavi, ubrza i olakša postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje - priopćili su iz HNS-a Varaždinske županije.

– Izmjene ovih zakona, odnosno ideja da se pojednostavi, ubrza i olakša postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola je iz vremena kada je župan Varaždinske županije bio Predrag Štromar i kada je Upravni odjel za prostorno uređivanje i graditeljstvo Varaždinske županije u rekordnom roku na razini Hrvatske izdavao građevinske dozvole. Način rada, iskustva, znanje sada je tim HNS-a prenio na nacionalnu razinu i izmjene ovih zakona "posljedice" su toga – kazao je predsjednik Županijske organizacije HNS-a Alen Leverić.

Naveo je da će se izmjenama zakona poboljšati njihova učinkovitost, što će utjecati na povećanje isplativosti investiranja u građenje i time na povećanje broja investicija i zaposlenih u građevinarstvu. Dodao je da su tri ključne promjene: smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje.

– Velika novost je da projektant preuzima obaveze investitora za ishođenje dozvola. Elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet u stvarnom vremenu. Do sada je trebalo samo za jednu kuću isprintati i donijeti 10 kompleta po 5 kilograma, a sada samo 1 papir kako bi se izdala dozvola – istaknuo je Leverić te naveo riječi potpredsjednika Vlade i ministra Predraga Štromara da "HNS ne želi više podržavati birokraciju kakvu ljudi trenutno vide, već HNS radi na stvaranju administracije koja će učinkovito služiti svim građanima Hrvatske".

Označeno u