Leverić: Ubrzan je i olakšan postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola Foto: HNS Varaždinske županije

Leverić: Ubrzan je i olakšan postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola

Varaždinske vijesti | 13.4.2019. u 11:54h | Objavljeno u Aktualno

U četvrtak su u Hrvatskom saboru donesene izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju.

- Ovim izmjenama zakona stvara se efikasniji, brži i jeftiniji sustav izdavanja dozvola, a u korist građana i investitora. Ono što je i bio cilj Hrvatske narodne stranke da se donošenjem ovih zakona pojednostavi, ubrza i olakša postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje - priopćili su iz HNS-a Varaždinske županije.

– Izmjene ovih zakona, odnosno ideja da se pojednostavi, ubrza i olakša postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola je iz vremena kada je župan Varaždinske županije bio Predrag Štromar i kada je Upravni odjel za prostorno uređivanje i graditeljstvo Varaždinske županije u rekordnom roku na razini Hrvatske izdavao građevinske dozvole. Način rada, iskustva, znanje sada je tim HNS-a prenio na nacionalnu razinu i izmjene ovih zakona "posljedice" su toga – kazao je predsjednik Županijske organizacije HNS-a Alen Leverić.

Naveo je da će se izmjenama zakona poboljšati njihova učinkovitost, što će utjecati na povećanje isplativosti investiranja u građenje i time na povećanje broja investicija i zaposlenih u građevinarstvu. Dodao je da su tri ključne promjene: smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje.

– Velika novost je da projektant preuzima obaveze investitora za ishođenje dozvola. Elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet u stvarnom vremenu. Do sada je trebalo samo za jednu kuću isprintati i donijeti 10 kompleta po 5 kilograma, a sada samo 1 papir kako bi se izdala dozvola – istaknuo je Leverić te naveo riječi potpredsjednika Vlade i ministra Predraga Štromara da "HNS ne želi više podržavati birokraciju kakvu ljudi trenutno vide, već HNS radi na stvaranju administracije koja će učinkovito služiti svim građanima Hrvatske".

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci