LAG Sjeverozapad: Tržnica u POS-u bit će od prirodnih materijala i neće biti buke ni onečiščenja Foto: Ilustracija/Arhiva VV

LAG Sjeverozapad: Tržnica u POS-u bit će od prirodnih materijala i neće biti buke ni onečiščenja

IHR/Varaždinske vijesti | 15.3.2021. u 18:23h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- LAG Sjeverozapad, kao nositelj projekta, i LAG Izvor, prošle su godine zatražili od Grada Varaždina da predloži lokaciju na kojoj bi se uredila zelena mini tržnica, a Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo je i odluku o dodjeli prava građenja LAG-ovima Sjeverozapad i Izvor na lokaciji u POS naselju u Jalkovečkoj ulici, uz financijsku naknadu od 35.000 kuna. Nakon ovih odluka LAG Sjeverozapad je dao izraditi potrebnu tehničku dokumentaciju, uvažavajući sve zakonske propise i norme. Projektom je predviđeno da nova tržnica bude uređena na malom prostoru te da njena nadstrešnica upija buku, kako bi se na minimum sveo njen mogući neželjeni učinak na stanare koji žive u njenoj blizini. Tržnica će biti izgrađena od prirodnih materijala - kamena i drva, kako bi se potpuno uklopila u prostor i dala mu dodatnu aktraktivnost u smislu javnih sadržaja.
Posebno valja napomenuti da će na tržnici istovremeno moći svoje poljoprivredne proizvode prodavati samo 12 prodavača, pa nikako ne možemo govoriti o problemima s dostavom, bukom, onečišćenjem ili gužvom na tom prostoru - poručuju iz LAG - Sjeverozapad, koja je i nositelj ovog projekta.

Podsjećamo, izgradnja mini tržnice u POS naselju u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu na noge je digla stanare tog kvarta, koji su prošli tjedan potpisivali peticiju protiv lokacije na kojoj se trebao graditi plac, a varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar u petak su održali i sastanak sa stanarima.

- Tržnica u POS-u korak do realizacije, stanari na nogama:''Ne želimo plac pod prozorima!''

- FOTO Tijekom sastanka Čehoka i Ciglara dogovoreno: mali plac na jugozapadnom dijelu naselja!

S obzirom da je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u subotu objavio kako je postignut dogovor te će se plac graditi u jugozapadnom dijelu naselja, postavlja se pitanje hoće li se moći iskoristiti sredstva dobivena iz EU fondova za taj projekt, ako se promijeni lokacija.

- U slučaju da se ne steknu zakonski preduvjeti za izgradnju tržnice, ona se neće graditi na toj lokaciji, nego negdje drugdje, moguće i u nekom drugom gradu na području LAG-a Sjeverozapad. Ako pak zakonski uvjeti budu zadovoljeni, LAG Sjeverozapad će nastaviti ovaj projekt, koji je sada u fazi izdavanja građevinske dozvole - kažu u LAG - Sjeverozapad.

Projekt Domaći plac, dio je većeg projekta kojega već nekoliko godina pripremaju Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad i Lokalna akcijska grupa Izvor, u okviru programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske - Podmjere 19.3., po LEADER principu. Ove dvije lokalne akcijske grupe, koje djeluju na području 22 jedinice lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji, na kojem živi gotovo 140.000 stanovnika, do sada su kroz mjere Ruralnog razvoja uložile više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava na svom području, kako bi potaknuli njihovu konkurentnost i unaprijedili poljoprivrednu proizvodnju na malim poljoprivrednim gospodarstvima. Projekt mini placa pokrenut je kako se malim poljoprivrednim proizvođačima osigurali lakši plasman njihovih poljoprivrednih proizvoda, a stanovnicima nove velike gradske četvrti, u kojoj živi puno obitelji s malom djecom, omogućila lakšu dostupnost zdrave, domaće proizvedene hrane.