LAG Sjeverozapad: Stvoreni preduvjeti za dodjelu novih 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava Foto: LAG Sjeverozapad

LAG Sjeverozapad: Stvoreni preduvjeti za dodjelu novih 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava

VV | 26.6.2020. u 17:28h | Objavljeno u Aktualno

Na sastanku Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana jučer u Lepoglavi donijeta je odluka o izmjeni Lokalne razvojne strategije, kojom je omogućena dodjela još 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja.

Nakon što je početkom lipnja LAG-u Sjeverozapad Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo dodatnih  milijun i 996 tisuća kuna za potporu lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER, kao najuspješnijoj lokalnoj akcijskoj grupi u Republici Hrvatskoj u provedbi LAG natječaja, izmjenom ovoga strateškog dokumenta kojim se definira razvoj na području LAG-a, ali i vrste investicija koje će se poticati i financirati iz Programa ruralnog razvoja, stvoreni su nužni preduvjeti za alokaciju ovih sredstava.

-Na natječaj LAG-a za Mjeru 4.1.1. -Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava zaprimili smo deset projekata velikih poljoprivrednih proizvođača, a u Strategiji smo za taj natječaj predvidjeli sredstva za šest projekata. Današnjom izmjenom Lokalne razvojne strategije omogućili smo da dio od 2 milijuna kuna koje nam je dodijelilo Ministarstvo poljoprivrede bude namijenjen upravo velikim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, tako da će svih deset prijavljenih projekata dobiti bespovratna sredstva. Temeljem današnje odluke Upravnog odbora ostatak sredstava moći ćemo dodijeliti i malim obiteljskim gospodarstvima, budući da su za LAG natječaj za Mjeru 6.3. mali poljoprivredni proizvođači s područja našeg LAG-a pokazali veliki interes. Sada smo u mogućnosti da za tu mjeru dodijelimo još milijun kuna, na natječaju koji će LAG raspisati krajem ove godine - istaknuo je mr. sc. Emil Tkalec, LEADER menadžer u Lokalnoj akcijskoj grupi - Sjeverozapad.

Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad jednoglasno je usvojeno i izvješće o radu za 2019. godinu, kao i financijski izvještaj za minulu godinu.

- Tijekom 2019. godine LAG Sjeverozapad je bio posebno usmjeren na provedbu aktivnosti vezanih uz natječaje. Proveli smo natječaj za Tip operacije 7.4., koji je bio namijenjen jedinicama lokalne samouprave na području LAG-a za ulaganja u takozvanu malu društvenu infrastrukturu, zatim natječaj za Tip operacije 4.1.1. za velike poljoprivredne proizvođače, te za Tip operacije 6.3.1. koji je bio namijenjen malim poljoprivrednim gospodarstvima. Lani smo nastavili i aktivnosti vezane uz edukaciju naših članova i stanovnika LAG-a te uz organizaciju promidžbenih događaja - naglasio je Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad. 

Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, na sjednici je posebno zahvalio članovima i članicama LAG-a, načelnicima i gradonačelnicima 14 jedinica lokalne samouprave, stručnoj službi i svima koji su aktivno pridonijeli uspješnom radu LAG-a Sjeverozapad.

- Zadovoljstvo je biti predsjednik najuspješnije lokalne akcijske grupe u našoj zemlji, koji je dobio najviše dodatnih sredstava Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja. Upravo to najbolje potvrđuje uspješnost našeg rada i svjedoči o podršci koju pružamo našim poljoprivrednicima, ali i jedinicama lokalne samouprave u ostvarivanju ciljeva ruralnog razvoja. LAG Sjeverozapad će u ovom razdoblju dodijeliti ukupno 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava, čime ćemo značajno doprinijeti poboljšanju konkurentnosti poljoprivrednih proozvođača, ali i ukupnom razvoju područja LAG-a - rekao je na sjednici Upravnog odbora Marijan Škvarić, predsjednik LAG-a Sjeverozapad.