LAG Sjeverozapad raspisao natječaj za velika poljoprivredna gospodarstva vrijedan više od 650.000 kuna Foto: ilustracija

LAG Sjeverozapad raspisao natječaj za velika poljoprivredna gospodarstva vrijedan više od 650.000 kuna

Varaždinske vijesti | 7.11.2019. u 17:09h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe (LAG) Sjeverozapad, koja je održana u Lepoglavi u utorak 5. studenoga, donijeta je odluka o raspisivanju natječaja za Tip operacije 4.1.1. - Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva.

Ovaj je natječaj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske namijenjen velikim poljoprivrednim proizvođačima koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika s područja LAG-a Sjeverozapad, čija je ekonomska vrijednost veća od 8.000 eura. Ukupni iznos raspoloživih sredstava po ovom natječaju LAG-a Sjeverozapad iznosi 654.308 kuna, a prijavitelji mogu ostvariti potporu od 5.000 do 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, uz intenzitet potpore do 50 posto prihvatljivih troškova projekta.

- Ovo je već treći natječaj koji je raspisala Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad. Prvi natječaj je bio namijenjen malim poljoprivrednim proizvođačima, drugi se odnosio na potporu jedinicama lokalne samouprave s područja našega LAG-a, dok je ovaj natječaj namijenjen velikim poljoprivrednim proizvođačima. Dakle, na temelju Lokalne razvojne strategije LAG-a Sjeverozapad, provedbom ovih tipova operacija iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, želimo odgovoriti na specifične potrebe korisnika i tako poticati ne samo poljoprivrednu proizvodnju, već i ukupni razvoj na cijelom području našeg LAG-a - istaknuo je na sjednici Upravnog odbora Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

Bespovratna sredstva korisnicima će biti dodijeljena za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, kako bi se poboljšala ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, koja uključuje i zaštitu okoliša te prilagodbu klimatskim promjenama, te kako bi se smanjili troškovi proizvodnje i poboljšala kvaliteta poljoprivredne proizvodnje na području Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad.

- Kriteriji za dodjelu sredstava slični su onima na nacionalnoj razini za provedbu ovoga tipa operacija. Za razliku od natječaja za Tip operacije 6.3., ovaj je natječaj namijenjen isključivo za razvoj poljoprivredne proizvodnje, a temeljem kriterija posebno će se stimulirati mladi poljoprivredni proizvođači te poljoprivrednici koji se bave ekološkom proizvodnjom, odnosno oni koji proizvode zaštićene poljoprivredne proizvode i proizvode s oznakom izvornosti - naglasio je Emil Tkalec, LEADER menadžer u Lokalnoj akcijskoj grupi - Sjeverozapad.

Zainteresirani poljoprivredni proizvođači zahtjev za potporu mogu podnijeti od 25. studenoga do 15. siječnja sljedeće godine.

Više informacija o natječaju dostupno je na mrežnoj stranici LAG-a Sjeverozapad (www.lagsz.hr), a Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad organizirat će i dvije radionice na kojima će potencijalni korisnici bespovratnih sredstava dobiti detaljnije informacije vezane uz provedbu natječaja.

Prva radionica bit će organizirana u prostorijama Općine Vidovec na Trgu svetog Vida, u utorak, 12. studenoga, a druga dan kasnije, u društvenom domu u Petrijancu. Obje će radionice početi u 18 sati.

- Pozivam sve poljoprivrednike s našeg područja koji zadovoljavaju kriterije natječaja da se svakako prijave i da bespovratnim sredstvima našega LAG-a povećaju učinkovitost svojih poljoprivrednih gospodarstava - poručio je predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je s više od 80 posto već ugovorenih sredstava, u samom vrhu učinkovitosti među lokalnim akcijskim grupama u Republici Hrvatskoj.

uprava_lag_sz_4-1-1-3i.jpg

Označeno u