LAG Sjeverozapad prisiljen je odustati od projekta - Domaći plac u Varaždinu

VV | 28.9.2022. u 11:41h | Objavljeno u Aktualno

- Sa žaljenjem moram konstatirati da Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad s partnerima u projektu odustaje od daljnje provedbe projekta - Domaći plac. Iako je naš LAG, kao nositelj ovoga projekta, zajedno s projektnim partnerima - LAG-om Izvor i LAG-om Mura - Drava, učinio sve da ovaj, jedini infrastrukturni projekt suradnje lokalnih akcijskih grupa u Republici Hrvatskoj, bude ostvaren, to se ipak neće dogoditi. Varaždin je tako izgubio projekt vrijedan više od milijun kuna - istaknuo je dipl. ing. Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, na konferenciji za novinare koja je održana u srijedu, 28. rujna, na lokaciji u Ulici Vilka Novaka, na kojoj je planirano uređenje ove nove varaždinske mini tržnice s domaćim poljoprivrednim proizvodima.

Projekt - Domaći plac, LAG Sjeverozapad je zajedno s projektnim partnerima - LAG-om Izvor i LAG-om Mura - Drava, počeo pripremati početkom 2020. godine, u okviru programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske - Podmjere 19.3., po LEADER principu, a odluku o projektnoj suradnji vezanoj uz - Domaći plac, Upravni odbor LAG-a Sjeverozapad donio je u studenom te godine.

- Da bi malim poljoprivrednim proizvođačima osigurali lakši plasman njihovih poljoprivrednih proizvoda, a stanovnicima nove velike gradske četvrti, u kojoj živi puno obitelji s malom djecom, omogućila lakšu dostupnost zdrave, lokalno proizvedene hrane, planirano je da ova mini zelena tržnica bude uređena u POS naselju u Jalkovečkoj ulici, na lokaciji koju je predložio Grad Varaždin, pa je Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo i odluku o dodjeli prava građenja LAG-ovima Sjeverozapad i Izvor na toj lokaciji u prosincu 2020. godine.

LAG Sjeverozapad je izradio svu potrebnu projektnu dokumentaciju i zatražio je građevinsku dozvolu za uređenje mini tržnice na toj frekventnoj lokaciji. Projektom je bilo predviđeno da nova tržnica bude uređena na malom prostoru te da njena nadstrešnica upija buku, kako bi se na minimum sveo njen mogući neželjeni učinak na stanare koji žive u njenoj blizini, a trebala je biti izgrađena isključivo od prirodnih materijala - kamena i drva, kako bi se potpuno uklopila u prostor i dala mu dodatnu atraktivnost u smislu javnih sadržaja.

mali_plac_1.jpg

Projektom je bilo previđeno da na ovoj mini tržnici istovremeno svoje poljoprivredne proizvode mogu prodavati samo 12 prodavača, kako bi se u potpunosti izbjegli problemi s dostavom, bukom, onečišćenjem ili gužvom na tom prostoru. Domaći plac je trebao raditi isključivo radnim danima poslijepodne, kako bi se zaposlenim stanovnicima četvrti olakšalo da im svježi, domaći prehrambeni proizvodi budu dostupni samo nekoliko sati nakon što su ubrani na poljoprivrednim gospodarstvima u okolici Varaždina. No, Grad Varaždin u studenom 2021. godine odustaje od te lokacije i daje pravo građenja LAG-u na novoj lokaciji, u Ulici Vilka Novaka.

- Iako smo smatrali da bi mini tržnica bila primjerenija u POS naselju u Jalkovečkoj, LAG je prihvatio i ovu lokaciju u Ulici Vilka Novaka, izradili smo novu tehničku dokumentaciju temeljem koje nam je u prosincu prošle godine izdana i građevinska dozvola za ovu lokaciju. LAG Sjeverozapad je u suradnji s Gradom Varaždinom ovoga ljeta proveo i anketu među stanovnicima ove varaždinske četvrti, koja je pokazala da stanovnici žele mini tržnicu u svom susjedstvu. Od 209 odgovora koje su anketirani stanovnici ove četvrti vratili anketaru, njih 174 ili čak 83,25 posto pozitivno je odgovorilo na pitanje - Smatrate li da bi tržnica bila korisna u vašem kvartu?, a tek njih 35, ili 16,75 posto anketiranih nije se složilo s tom lokacijom mini tržnice. Ova tržnica je planirana u dimenzijama 10 puta 7 metara, dakle, na svega 70 četvornih metara površine, pa su stoga primjedbe da će zbog mini tržnice biti devastiran parkić u Ulici Vilka Novaka potpuno neutemeljene. Nažalost, unatoč svemu, Grad Varaždin je početkom rujna objavio odluku da odustaje i od ove lokacije. Stoga je LAG Sjeverozapad s partnerima u ovom projektu odlučio da projekt suradnje - Izgradnja tržnice „Domaći plac“, neće realizirati na području Grada Varaždina, čime je očito nepovratno izgubljeno ulaganje od milijun i stotinu tisuća kuna, koje smo za ovaj projekt osigurali iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske - rekao je na konferenciji predsjednik LAG-a Sjeverozapad Marijan Škvarić.

Predsjednik ove, jedne od najuspješnijih lokalnih akcijskih grupa u našoj zemlji, koja je u proteklom programskom razdoblju dodijelila više od 2 milijuna eura bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima i jedinicama lokalne samouprave na svom području, na konferenciji je naglasio kako je ovaj projekt pohvalilo Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvo i ruralni razvoj, istaknuvši projekt „Domaći plac“ kao hvalevrijedan pilot projekt koji je trebao omogućiti kratke lance opskrbe od polja do stola, koje je kao jedan od prioriteta istaknuo i LAG Sjeverozapad u svojoj strategiji.

- Osim mini tržnice, koja je bila glavni dio projekta, planirali smo izraditi i mrežnu stranicu kojom bismo povezali poljoprivredne proizvođače i kupce, što bi bio još jedan kanal za prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda, no, nažalost, od ovog smo projekta morali odustati, kako ne bismo, zbog prekoračenja rokova za realizaciju tog projekta, izgubili sredstva koja su nam dodijeljena - istaknuo je Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad.

Sredstva koja su osigurana za projekt „Domaći plac“ u Varaždinu, LAG Sjeverozapad će s partnerima u projektu prenamijeniti i financirati druge projekte u okviru Podmjere 19.3.

- U pripremi ovoga projekta radili smo iscrpne analize poljoprivrednih proizvođača, model je bio dobar i na korist svima, no, sada ćemo ta sredstva preusmjeriti za ostvarenje nekog drugog projekta - rekao je Matija Zamljačanec, voditelj LAG-a Izvor.

Rad LAG-a Sjeverozapad financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja (Udio sufinanciranja: 90% EU, 10% RH).

New_Picture.png