Ladislav Ilčić - od gradskog vijećnika do ministrovog savjetnika?

| 4.2.2017. u 15:41h | Objavljeno u Aktualno

Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta - Pokreta za uspješnu Hrvatsku te bivši saborski zastupnik i varaždinski gradski vijećnik,  mogao bi, prema pisanju Jutarnjeg lista, uskoro postati poseban savjetnik Davora Stiera, ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade RH. Postaje li uistinu savjetnikom potpredsjednika Vlade, Ilčić će ostvariti jedan od najvećih, ali i najzanimljivijih uspona među političarima iz Varaždina i sjevera Hrvatske gdje je prije politike bio poznatiji kao promotor programa Teen Star i čelnik udruge GROZD,  odnosno violinist Simfonijskog orkestra HRT-a  te član Varaždinskog komornog orkestra.

Sklonost glazbi Ladislav je naslijedio od oca Stanka Ilčića, liječnika i bivšeg ravnatelja varaždinskog Doma zdravlja, koji je vodio i varaždinski crkveni zbor Chorus liturgicus te je dugogodišnji suradnik Varaždinske biskupije u čijem je Caritasu niz godina radila njegova supruga Julijana. Uz Ladislava, imaju još troje djece te 21 unuče koje često krste varaždinski biskupi.
Osim zdravstvom i pjevanjem, Stanko Ilčić bavio se i politikom. Što zbog svjetonazora, što zbog bliskosti Crkvi, uključio se zajedno sa suprugom ranih 90-ih u KDM/HKDS, odnosno Hrvatsku kršćanska demokratsku stranku, koja nije jače zaživjela na hrvatskoj političkoj sceni iz niza razloga.

Od svih sestara i braće Ilčić, sklonost javnom radu najviše su pokazali Ladislav, otac petero djece te njegova sestra Kristina Pavlović rođena Ilčić, profesorica fizike u zagrebačkoj V. gimnaziji i majka troje djece. No, prije političkog angažmana, prethodio je angažman u civilnom sektoru. Naime, Kristina Pavlović je još 1995. postala hrvatskom koordinatoricom za program cjelovitog spolnog odgoja Teen STAR, jednog od brojnih programa spolnog odgoja iz SAD-a koji je danas najrašireniji u Južnoj Americi, točnije Čileu.

Iste godine njezin brat Ladislav postao je predavač na stručnim edukacijama za voditelje programa spolnog i zdravstvenog odgoja Teen STAR. Taj program, koji se počeo 2003. provoditi u tridesetak hrvatskih škola, bio je pun skandaloznih stavova. U sklopu programa Teen Star djecu se, primjerice, poučavalo da kontracepcija ne štiti od spolnih bolesti i narušava bit spolnog čina te da je seks u skladu sa stvarnošću isključivo kada se događa u braku. Sukladno tomu, nezaposlenost majke, prema tvorcima Teen Stara, važan je faktor u prevenciji rizičnih seksualnih ponašanja djece, a homoseksualnost su pak tretirali kao problematičan aspekt ljudske spolnosti. I za masturbaciju su tvrdili da je štetno zlorabljenje seksualnosti, a s tim u vezi zacijelo je najpoznatija Ilčićeva izjava da nikada nije masturbirao.

Predstavnici ženskih i drugih udruga koja promiču prava seksualnih manjina tužili su Teen Star zbog njihovih stavova. Stoga je nakon tri godine tadašnji ministar Dragan Primorac odlučio da se spolni odgoj predaje u sklopu zdravstvenog odgoja i tako je Teen STAR praktički ukinut.

No to nije smelo Ilčiće. Naime, iste godine kada Teen STAR odlazi iz škola ili se barem zaustavlja njegovo širenje, sudjeluju u osnivanju udruge Glas roditelja za djecu (GROZD). Udruga u javnosti počinje promicati svoj program zdravstvenog odgoja, i to dijelom upravo na temelju programa Teen STAR. Usto, GROZD, koji od 2008. vodi Ladislav, dok je njegova sestra Kristina Pavlović jedna od dopredsjednica, promiče i ljudska prava vezana uz život, brak i obitelj, i to na temeljima programa Teen STAR za koji su upravo oni ovlašteni.

U to vrijeme Ilčić sve više ulazi u političke, stranačke vode, a u godinama koje slijede niže uspjehe, ali i neuspjehe, i to kako na nacionalnoj, tako i lokalnoj političkoj sceni. Na lokalnoj razini tako biva izabran u varaždinsko Gradsko vijeće, ali danas više nije gradski vijećnik. Uz to, 2013. godine bio je ušao i u utrku za varaždinskoga gradonačelnika, no osvojio je tek četvrto mjesto. Na nacionalnoj razini, međutim, postaje predsjednik Hrasta, a zatim i saborski zastupnik, ali danas više nije u Hrvatskom saboru. No, čini se da bi uskoro mogao biti s druge strane Markova trga. Doduše, zasada povremeno, kao savjetnik za još nepoznata pitanja, ali s poznatim honorarom od desetak tisuća kuna, ako je za vjerovati najavama.