Laburisti se oštro protive prodaji uspješnog HEP-a i kupnji gubitaške INA-e

V.V. | 4.1.2017. u 21:06h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski laburisti – Stranka rada oštro se protivi najavljenom modelu privatizacije 25 posto dionica HEP-a putem IPO-a kojim bi se od MOL-a otkupile dionice Ine.

- Prije svega, riječ je o lošem i amaterskom spinu na Badnjak kojim je predsjednik Vlade Andrej Plenković pokušao prekriti dvije, po trenutačnu izvršnu vlast, nepovoljne informacije – o gubitku arbitražnog spora s MOL-om te deblokadi pregovora Srbije s Europskom unijom. Usto, najava nacionalizacije Ine privatizacijom četvrtine HEP-a neodoljivo "miriše" na nesretna vremena i 2009. godinu kada je tadašni premijer Ivo Sanader praktički predao MOL-u upravljačka prava nad Inom, uz prateću sumnju na koruptivne aktivnosti, zbog čega se i danas protiv njega vode sudski procesi - ističu laburisti.

Prijedlog kojim bi se prodala četvrtina uspješnog HEP-a da bi se pod hrvatski nadzor vratila gubitaška Ina, nazivaju shizofrenim.

- Ako zanemarimo ne baš nevažnu činjenicu da je suprug gospođe Dalić član Uprave Ine, zbog čega je kao članica Vlade najavila izuzimanje iz svakog odlučivanja o Ini, a postala je, upravo suprotno, glavna zagovornica i glasnogovornica tog nejasnog procesa, potpredsjednica Dalić vidi "interes hrvatskih građana" u prodaji HEP-a za korist Ine kada je i brucošu ekonomije jasno da će upravo hrvatski građani, zbog loše socioekonomske situacije sa zanemarivim interesom kupovati dionice Ine, a zbog legislative Europske unije, u "shopping" će, daleko je vjerojatnije, krenuti strane kompanije kojima interes hrvatskih građana zasigurno nije prvi na srcu. Sasvim je realna mogućnost da se u takvu transakciju upusti i MOL - kažu te dodaju kako Vlada Republike Hrvatske, ovim panično osmišljenim, točnije, nedomišljenim modelom, jednu kompaniju nastavlja, a drugu počinje uništavati.

- Ne iznosi planove što će dalje biti s Inom, provede li se ta začudna nacionalizacija, jer, kao ni sve dosadašnje vlade, mahom HDZ-ove, više od deset godina nije učinila ništa kako bi spriječila njezino uništavanje osim što je u njoj, prema priznanju potpredsjednice Dalić, "uhljebljivala" svoje kadrove. Propustila je, zajedno s mađarskim partnerom, razvijati Inu, uključiti se u energetsku tranziciju, forsirati obnovljive izvore energije, inaugurirati nove izvore energije, modernizirati rafinerije, pogotovo sisačku, a sve u svjetlu činjenice da nafta kao energent odlazi u povijest, dok se suvremeni svijet i biznis okreću modernim tehnologijama, poput solarne i drugih izvora energije. Poseban je nonsens što ni kune od eventualnih sredstava koje bi dobila privatizacijom HEP-a Vlada ne bi uložila u navedene prioritete nego bi joj poslužila za busanje u junačka hrvatska prsa zbog "spasa" nacionalnog blaga, zanemarujući činjenicu da ni u takvom epilogu ne bi došlo do spašavanja, još manje povećanja broja radnih mjesta u Ini, o napredovanju kompanije da i ne govorimo jer je riječ o djelatnosti, koja u hrvatskom kontekstu te godinama nepovratno loše vođena nedoraslim upravljačkim strukturama i gubitaški podređena partikularnim političkim interesima, ne nudi perspektivu - smatraju.

S druge strane, ističu laburisti, rasprodaja i trančiranje uspješnog i profitabilnog poduzeća poput HEP-a koje ima svijetlu budućnost u tehnologijama koje se razvijaju, jamac je za još jednu u dugom nizu propasti hrvatskih kompanija, od Plive pa nadalje.

- Od novca za četvrtinu svoje kompanije, HEP neće imati baš nikakve koristi, novac neće biti uložen u razvoj, ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta nego je vrlo realna i predvidiva mogućnost da i on krene putem gubitaša. Pri čemu se zanemaruje činjenica da ogromna većina zemalja svoje energetske resurse i kompanije države čvrsto drže u vlastitim rukama i njima kvalitetno upravljaju. Uz opasnost za sigurnost energetske opskrbe u zemlji, predloženim se modelom otvara i realna mogućnost ozbiljnog poskupljenja struje - smatraju.

Potpredsjednici Vlade Dalić, poručuju da su "interes hrvatskih građana" i nacionalni ponos u otvaranju novih radnih mjesta, poštenoj plaći za pošten rad i dostojanstven život svih građana u Hrvatskoj, a ne rasprodaja ono malo kvalitetnih domaćih kompanija jer Vlade sa svojim strateški raspoređenim "uhljebima", kako je sama priznala, nemaju ni znanja ni sposobnosti upravljati kvalitetnim resursima kojima raspolažemo.

- Ovaj pokušaj Vlade Andreja Plenkovića Hrvatski laburisti zato, uslijed nekompetentnosti i amaterizma koji njome dominiraju, smatraju neprijateljskim preuzimanjem nacionalnog ponosa i interesa hrvatskih građana. Prodavati uspješno poduzeće da bi se kupilo gubitničko ne može se drugačije nazivati - zaključuju.

Označeno u