Kupuje se na akcijama, pa i dižu krediti kako bi se imalo - što jesti! Foto: Ilustracija/Pixabay

Kupuje se na akcijama, pa i dižu krediti kako bi se imalo - što jesti!

Jelena Šaško | 16.8.2021. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Tročlana obitelj mjesečno treba nešto više od 10.000 kuna kako bi mogla normalno živjeti. Pokazuje to potrošačka košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata koju računaju na mjesečnoj bazi na temelju tročlane obitelji.

- To je iznos koji mjesečno treba jednoj tročlanoj obitelji kako bi si priuštila normalni, ali skromni život. Prema podacima, a na temelju toga koliko prosječna obitelj zarađuje, nedostaje joj još četvrtina potrebnih prihoda za pokriće redovitih mjesečnih troškova. Obitelji se trude ne ići u dugove već prenamjenjuju sredstva s kojima raspolažu i tako krpaju kraj s krajem. Ne kupuju se robne marke, nego jeftiniji proizvodi, odnosno proizvodi na akciji kako bi srezali troškove i preživjeli mjesec. No, treba znati da je primjerice, meso na akcijama, uglavnom uvozno, a ono svježe domaće proizvodnje i kvalitetnije prosječna obitelj često si ne može priuštiti. Pri tome domaće nije skuplje zato što bi netko pretjerivao s cijenom, nego zato što se ne može ni prodavati po nižim cijenama jer su mu ulazni troškovi visoki. Uvozno je često jeftinije i zbog toga što tamo netko izvan Hrvatske prazni hladnjače pa ga naši uvoznici mogu dobiti izrazito povoljno i zbog toga ga ponuditi i po nižim cijenama na domaćim policama. Manje se kupuje voće ili se kupuje samo za djecu, čak raspoređuju voće na komade po danima: koliko dana u tjednu toliko jabuka. Uz sve to, obitelji su opterećene i kreditima jer neke si stvari ne mogu priuštiti pa moraju uzimati kredite kako bi pokrili tekuće troškove - upozorio je Sever.

Prema podacima tog sindikata, u Hrvatskoj se oko 27 posto mjesečnih rashoda troši samo na hranu, dok od 17 do 18 posto naših prihoda “pojedu” troškovi stanovanja, računi za struju vodu i plin. U zemljama EU na te troškove “otpada” oko 13 posto rashoda, a u razvijenim europskim zemljama i državama SAD-a ti troškovi iznose oko osam posto - zbog boljeg standarda i većih mjesečnih primanja. Posljednjih tjedana suočeni smo i s porastom cijena hrane i drugih živežnih namirnica, pa je glavno pitanje može li prosječna hrvatska obitelj to izdržati?

- Porast cijena hrane i živežnih namirnica prisutan je još od travnja ove godine. Globalno gledano, jedan od razloga zbog kojih dolazi do ovih poskupljenja je u tome što je Kina pretrpjela snažni udar na uzgoj svinja zbog afričke svinjske kuge. Uspjeli su stabilizirati proizvodnju, što je povećalo potražnju, a to se odrazilo na porast cijena žitarica, uljarica, ali i kukuruza. Mi smo ranije mogli naći suncokretovo ulje od 1.2 litre i za 10 kuna, a sada ona ide i do 15 kuna. Slično se događa i s voćem te povrćem - rekao je Sever...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...