Kupališni red uoči otvorenja kupališta (doduše, iz 1954.): Ne može svatko raditi što ga je volja

M.P./Varaždinske vijesti | 21.6.2018. u 10:41h | Objavljeno u Aktualno

Kupalište ne mogu posjećivati osobe u pijanom stanju. Ne mogu se kupati lica s kožnim bolestima, ranama, prištevima i otvorenom tuberkulozom. Djeca koja su tek preboljela dječje zarazne bolesti ili boluju na kašlju hripavcu ne mogu posjećivati kupališta.

Ovo su tek neke od odredbi tzv. Kupališnog reda kojeg smo "iskopali" u arhivi naših Varaždinskih vijesti iz 17. lipnja 1954. godine. Tekst je objavljen na četvrtoj stranici, a povodom otvaranja novog Gradskog kupališta na Dravi 20. lipnja te 1954. godine. Iščitavajući odredbe kupališnog reda na pojedine smo se od srca nasmijali, a za neke bismo mogli reći da vrijede i danas.

U nastavku donosimo originalni tekst pa sami donesite zaključak :)

Kupališni red novog Gradskog kupališta na Dravi

Uoči otvorenja novog dravskog kupališta potrebno je obavijestiti javnost s nekoliko riječi o kupališnom redu, koji je donio i usvojio Savjet za komunalne radove. Da se uzmogne svim kupačima osigurati ugodan i bezbrižan boravak na kupalištu, da se sačuvaju svi uređaji i oštećenja i da zdravstvene prilike budu na visini, donijet je kupališni red, koji u izvodu sadržaje ove odredbe:

Kupalište će biti otvoreno od 7 sati izjutra do 7 sati uveče. Kupališno vrijeme dijeli se na prijepodnevno i poslijepodnevno. Ulaznice važe za prije ili poslije podne.

Kupališne pristojbe su ove: Ulaznica za svlačionicu-garderobu 6 dinara, ulaznica za obiteljsku ili društvenu kabinu po osobi 11 dinara, uporaba počivaljke 10 dinara, čuvarina za bicikl 2 dinara uporaba WC-a 2 dinara. Svi kupači osigurani su kod DOZ-a za slučaj povreda i unesrećenja i plaćaju u tu svrhu 1 dinar po ulaznici koji iznos je uračunat u cijeni ulaznice.

Ulaz je dozvoljen samo na glavni ulaz kod blagajne. Djeca do 10 godina starosti smiju posjećivati kupalište samo u pratnji odraslih. Bicikli se pohranjuju na ulazu u kupalište. Dovođenje pasa na kupalište je zabranjeno.

Kupalište ne mogu posjećivati osobe u pijanom stanju. Ne mogu se kupati lica s kožnim bolestima, ranama, prištevima i otvorenom tuberkulozom. Djeca koja su tek preboljela dječje zarazne bolesti ili boluju na kašlju hripavcu ne mogu posjećivati kupališta.

Da se sačuva potpuna čistoća vode u betonskim bazenima, obavezno je za sve kupače da prije ulaženja u bazene prođu ispod tuševa i operu noge u koritima, kojima su oivičeni bazeni. Ovdje valja staviti nešto opširnije objašnjenje. Širom naše države izgrađeno je tokom minulih godina velik broj bazenskih kupališta. Međutim, mnoga od tih kupališta ne odgovaraju svojoj namjeni radi slabih higijenskih prilika. Mnoga od njih nemaju tuševa, prostor oko bazena nije opločen, djeca se igraju u pijesku i kupači ulaze nečista tijela u bazene. Posljedica je bila da je znatan dio kupališta zatvoren po sanitarnim vlastima, jer su kupači oboljevali od kožnih bolesti. Na pr., u Zagrebu su zatvoreni dječji bazeni u javnim parkovima, jer je u njima vladala prljavština. Da se postigne što veća čistoća bazenske vode, na našem kupalištu popločen je znatan dio plaže, opločene su sve pristupne staze, postoje predbazeni za pranje nogu, a imade i 8 tuševa. U obe bazena pritjecat će tokom dana svježa voda, a površinska voda u bazenima izlazit će neprimjetno kanalima, a s njom i sva sitna nečistoća, koja bi se eventualno našla u bazenima. Voda će se mijenjati u dječjem bazenu svaki dan, a u većem bazenu svaki drugi dan. U mnogim kupalištima voda se mijenja svakih 8 do 14 dana.

Vješti i odlični kupači mogu plivati duž obale izvan riječnih bazena, ali se naročito podvlači da je dubina uz obalu u prosjeku 4 do 8 metara, da je Drava hladna i plahovita rijeka, pa nije preporučljivo plivanje tjelesno slabim i nevještim plivačima. Na kupalištu će se nalaziti uvijek u pripremi čamac za spašavanje.

Na kupalištu, gdje će se naći na okupu stotine i stotine kupača, ne može svatko raditi što ga je volja, već se svi posjetnici imaju pridržavati propisa kupališnog reda i slušati opomene i upozorenja kupališnog osoblja.

U nedjelju se otvara novo kupalište

Svečano otvorenje kupališta na Dravi bit će u nedjelju, 20. lipnja, u 10 sati prije podne. Pozivaju se predstavnici narodnih vlasti, poduzeća i ustanova kao i sve građanstvo da prisustvuje ovom činu. U slučaju nepovoljnog vremena u nedjelju, kupalište će se otvoriti u prvi idući sunčani dan.

Radi visokog vodostaja i uzastopnih poplava tokom minula dva mjeseca nije se mogao montirati riječni bazen, pa će taj posao biti obavljen čim to dozvole prilike.

Zabrana kupanja na nekontroliranim mjestima

S važnošću od 20. lipnja ove godine zabranjeno je kupanje van kupališta, i to na desnoj obali Drave od mlinova kod Živodernice sve do novog dravskog mosta. Prekršitelji bit će strogo kažnjeni.

slika.jpg