Kulturni centar Kerekeša, NTH i Vama teme današnjeg kolegija Grada Varaždina

| 2.2.2021. u 10:38h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjem javnom kolegiju Grada Varaždina raspravljalo se o investicijama koje će uskoro na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća ići na glasanje. Prva je na redu bila investicija u kulturu gdje će starosjedioci varaždinskog glumišta, Kerekeši iz Kerekesh teatra, dobiti svoje prostore tzv. Kulturni centar Kerekesh teatra, što je već objavljeno prošlog tjedna putem medija i to bivše prostore Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar kod Graberja.

- Rekao bih da je to jedna sjajna investicija. Riječ je o izgradnji jednog polivalentnog i multifunkcionalnog centra koji Varaždinu nedostaje jer danas svi, od kazališta do plesa, glazbeno scenskih priredaba i folklora koriste samo naše kazalište za to te je postalo prezagušeno i preopterećeno. Srećom mi smo sada u HNK-u pozornicu obnovili, ali ovo bi bio jedan polivalentan centar u kojem bi svi mogli naći svoje mjesto, a osobito mi je drago da je riječ o jednoj privatnoj kulturnoj inicijativi koja će onda biti povezana i s Gradom Varaždinom. Tamo će gradske udruge pod određenim okolnostima, s obzirom da se nama plaća pravo građenja, imati mogućnost pripremati se i izvoditi svoje bilo nastupe ili predstave. Mislim da je to jedan sretan spoj privatne inicijative i grada kulture koji ulaže u izvan institucijsku kulturu - rekao je Ivan Čehok na današnjem kolegiju.

Kerekeš je najavio da će se dio financiranja pokrivati putem kredita, dio u suradnji s ostalim zainteresiranim korisnicima prostora, a dio i putem crowdfundinga. Također je naglasio da bi se glavna dvorana mogla koristiti u svrhe različitih konferencija i sličnih priredaba te da bi se u najmanju ruku jednokratnim najmom mogli pokriti troškovi dvomjesečnih režija.

- Osim predstava i drugih programa imali bi i ugostiteljski objekt koji bi došao ispod fiksnih tribina, a tu bi se negdje smjestio i glazbeni studio te soba za probe za glazbenike. Svi bendovi koji nemaju prostora za probe imat će mogućnost korištenja ovih prostora kao i snimanja proba što je danas prijeko potrebano - rekao je Kerekeš koji se osim glume i dalje aktivno bavi glazbenom karijerom u sklopu benda Cold Snap.

Kolegij_3.jpg

Kolegij_2.jpg

Nakon investicije u kulturu, Čehok je također naglasio da je odrađen još jedan javni natječaj za zemljište u Varaždinu, a to je zemljište koje je Grad Varaždin dao tvrtci NTH, a koje će se kao i odluka o izgradnji kulturnog centra ići na glasanje već na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

- Oni već dugo postoje u gradu Varaždinu, ali se misle širiti i zaposliti nove mlade inžinjere te visoko obrazovane ljude. Dakle, opet jedan spoj investicijskih potreba i mogućnosti grada Varaždina te smo odgovorili na njihove ponude. Svako radno mjesto koje se danas otvori, osobito u informatičkoj industriji je više nego dobrodošlo uz one postojeće investicije koje imamo, a već smo dva zemljišta u zoni Brezje prodali, imamo i ovo, a i dalje imamo interesa za zemljišta u Brezju, ali i druga zemljišta na području grada Varaždina - rekao je Čehok.

Riječ je o zemljištu koje je koristila gradska institucija Parkovi, a koje se dosad služilo kao manji rasadnik crnogoričnog drveća, veličine 3.000 kvadrata za koja se javila švicarska tvrtka i ponudila cijenu koja je oko 3.4 milijuna kuna.

Nakon dugog vremena i nakon što je Marlex otkupio prostore nekadašnjeg trgovačkog centra Vame u samom središtu Varaždina te nakon što je konzervatorij odobrio namjere prenamjene tih prostora, konačno će se krenuti u rušenje, obnovu i nadogradnju. Također se moralo zakonski prema GUP-u prenamjeniti prostor od zgrade poslovne namjene u miješanu namjenu. Marlex je želio više katova na građevini koju konzervatorij nije dozvolio, a Marlex je nakon pregovora s konzervatorijem ipak odustao od te ideje. 

- Napokon se s time kreće. Moramo promijeniti dio predviđenih planova prema GUP-u, s obzirom da su konzervatorij i Marlex konačno našli zajednički jezik. Grad će u smislu dokumenata napraviti svoje, a ja se nadam da bi već tijekom ove godine ići dio rušenja, a onda rekonstrukcija građevine tako da ćemo konačno dobiti umjesto stare i zapuštene socijalističke izgradnje dobiti nešto što neće remetiti gradsku jezgru i što su dozvolili iz konzervatorija - objasnio je gradonačelnik.

Na kraju su objavljeni rezultati javnog poziva za servisiranje bicikla koji se mogu putem gradskih subvencija kupiti, a javili su se isti koji će prodavati bicikle putem subvencija i to su Mihalec - Biciklin, Rog Joma, Panex Dinamic i Bike Box.

Kolegij_1.jpg