Kulturni centar Kerekeša, NTH i Vama teme današnjeg kolegija Grada Varaždina

| 2.2.2021. u 10:38h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjem javnom kolegiju Grada Varaždina raspravljalo se o investicijama koje će uskoro na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća ići na glasanje. Prva je na redu bila investicija u kulturu gdje će starosjedioci varaždinskog glumišta, Kerekeši iz Kerekesh teatra, dobiti svoje prostore tzv. Kulturni centar Kerekesh teatra, što je već objavljeno prošlog tjedna putem medija i to bivše prostore Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar kod Graberja.

- Rekao bih da je to jedna sjajna investicija. Riječ je o izgradnji jednog polivalentnog i multifunkcionalnog centra koji Varaždinu nedostaje jer danas svi, od kazališta do plesa, glazbeno scenskih priredaba i folklora koriste samo naše kazalište za to te je postalo prezagušeno i preopterećeno. Srećom mi smo sada u HNK-u pozornicu obnovili, ali ovo bi bio jedan polivalentan centar u kojem bi svi mogli naći svoje mjesto, a osobito mi je drago da je riječ o jednoj privatnoj kulturnoj inicijativi koja će onda biti povezana i s Gradom Varaždinom. Tamo će gradske udruge pod određenim okolnostima, s obzirom da se nama plaća pravo građenja, imati mogućnost pripremati se i izvoditi svoje bilo nastupe ili predstave. Mislim da je to jedan sretan spoj privatne inicijative i grada kulture koji ulaže u izvan institucijsku kulturu - rekao je Ivan Čehok na današnjem kolegiju.

Kerekeš je najavio da će se dio financiranja pokrivati putem kredita, dio u suradnji s ostalim zainteresiranim korisnicima prostora, a dio i putem crowdfundinga. Također je naglasio da bi se glavna dvorana mogla koristiti u svrhe različitih konferencija i sličnih priredaba te da bi se u najmanju ruku jednokratnim najmom mogli pokriti troškovi dvomjesečnih režija.

- Osim predstava i drugih programa imali bi i ugostiteljski objekt koji bi došao ispod fiksnih tribina, a tu bi se negdje smjestio i glazbeni studio te soba za probe za glazbenike. Svi bendovi koji nemaju prostora za probe imat će mogućnost korištenja ovih prostora kao i snimanja proba što je danas prijeko potrebano - rekao je Kerekeš koji se osim glume i dalje aktivno bavi glazbenom karijerom u sklopu benda Cold Snap.

Kolegij_3.jpg

Kolegij_2.jpg

Nakon investicije u kulturu, Čehok je također naglasio da je odrađen još jedan javni natječaj za zemljište u Varaždinu, a to je zemljište koje je Grad Varaždin dao tvrtci NTH, a koje će se kao i odluka o izgradnji kulturnog centra ići na glasanje već na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

- Oni već dugo postoje u gradu Varaždinu, ali se misle širiti i zaposliti nove mlade inžinjere te visoko obrazovane ljude. Dakle, opet jedan spoj investicijskih potreba i mogućnosti grada Varaždina te smo odgovorili na njihove ponude. Svako radno mjesto koje se danas otvori, osobito u informatičkoj industriji je više nego dobrodošlo uz one postojeće investicije koje imamo, a već smo dva zemljišta u zoni Brezje prodali, imamo i ovo, a i dalje imamo interesa za zemljišta u Brezju, ali i druga zemljišta na području grada Varaždina - rekao je Čehok.

Riječ je o zemljištu koje je koristila gradska institucija Parkovi, a koje se dosad služilo kao manji rasadnik crnogoričnog drveća, veličine 3.000 kvadrata za koja se javila švicarska tvrtka i ponudila cijenu koja je oko 3.4 milijuna kuna.

Nakon dugog vremena i nakon što je Marlex otkupio prostore nekadašnjeg trgovačkog centra Vame u samom središtu Varaždina te nakon što je konzervatorij odobrio namjere prenamjene tih prostora, konačno će se krenuti u rušenje, obnovu i nadogradnju. Također se moralo zakonski prema GUP-u prenamjeniti prostor od zgrade poslovne namjene u miješanu namjenu. Marlex je želio više katova na građevini koju konzervatorij nije dozvolio, a Marlex je nakon pregovora s konzervatorijem ipak odustao od te ideje. 

- Napokon se s time kreće. Moramo promijeniti dio predviđenih planova prema GUP-u, s obzirom da su konzervatorij i Marlex konačno našli zajednički jezik. Grad će u smislu dokumenata napraviti svoje, a ja se nadam da bi već tijekom ove godine ići dio rušenja, a onda rekonstrukcija građevine tako da ćemo konačno dobiti umjesto stare i zapuštene socijalističke izgradnje dobiti nešto što neće remetiti gradsku jezgru i što su dozvolili iz konzervatorija - objasnio je gradonačelnik.

Na kraju su objavljeni rezultati javnog poziva za servisiranje bicikla koji se mogu putem gradskih subvencija kupiti, a javili su se isti koji će prodavati bicikle putem subvencija i to su Mihalec - Biciklin, Rog Joma, Panex Dinamic i Bike Box.

Kolegij_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci