Kultura kao most suradnje Hrvatske i Švicarske u godini hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

MA/VV | 3.2.2020. u 08:05h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zurichu uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Foto kluba Sloboda iz Varaždina u Zurichu je u sklopu obilježavanja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije otvorena izložba pod nazivom «Hrvatska: Od osamostaljenja do predsjedanja Vijećem Europske unije», pod pokroviteljstvom Večernjeg lista, te foto i video agencije Pixell.

Zahvaljujući inicijativi Slobodana Mikca, hrvatskog konzula u Švicarskoj izložba donosi fotografije koje je izabralo stručno povjerenstvo i prikazuju događaje iz novije hrvatske povijesti od događanja 90-tih godina prošlog stoljeća, Domovinskog rata do fotografija uspjeha hrvatskih sportaša, umjetničkih dostignuća, koncerata do gospodarskih uspjeha. Radovi su to hrvatskih fotoreportera, među kojima su i varaždinski autori Darko Gorenak i Marko Jurinec.

Hilton Garden Inn Zurich bio je i mjesto na kojem se predstavili i glazbenici Blanka Tkalčić i Danijel Otto, te varaždinski kuhari iz restorana Bedem koji su okupljene oduševili tradicijskim varaždinskim specijalitetima štruklima i klipićima. Brojnim okupljenima, kojima su dobrodošlicu poželjeli pripadnici Varaždinske građanske garde - Purgari, zaštićeno varaždinsko kulturno dobro, obratili su se uz konzula Mikca, koji je istaknuo potrebu snažnijeg povezivanja Hrvatske i Švicarske, međimurski župan Matija Posavec, te Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji je prenio pozdrave varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i poziv da posjete Varaždin u godini kada se održavaju i 50. Varaždinske barokne večeri, jedan od najstarijih festivala rane glazbe u Europi.

Izložba i prigodan koncert bili su i uvertira u sastanke sa turističkim stručnjacima u Švicarskoj, te čelnim ljudima švicarskih kantona a u cilju promocije turističkih posebnosti ne samo varaždinskog kraja, već i sjevera Hrvatske, te Istre, što je iznimno važno s obzirom specifičnosti švicarskog turističkog sektora.

- Ponosni smo što su turisti iz Švicarske prepoznali Varaždin i Varaždinske barokne večeri kao vrijednu turističko-kulturnu ponudu i možemo reći da bilježimo iz godine u godinu sve veći broj dolazaka turista upravo krajem rujna u barokni grad, a vjerujem da će i ovo predstavljanje biti dodatna pozivnica za posjet Varaždinu i sjeveru Hrvatske - istaknuo je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator VBV-a.

Uz Varaždin u Zurichu se predstavila i Međimurska županija, te grad Poreč. Nakon Zuricha izložba fotoreportera bit će postavljena u više gradova Europske unije, a početkom srpnja i u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.