Kuljiš: Sadašnja pravosudna praksa služi da se štiti politička kasta i njena korumpirana politička i socijalna mreža

Napisao/la: vv / HND -

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva sastali su se u petak s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem te ga upoznali s problemima s kojima se suočavaju novinari i mediji, ponajprije problemom velikog broja sudskih postupaka pokrenutih protiv novinara i medija, neujednačenom sudskom praksom te činjenicom da se zbog izgovorenog ili napisanog protiv novinara vode kaznenopravni i građanski postupci,

Predstavnici HND-a ministra su izvijestili o tužbama koje je protiv Hrvatskog novinarskog društva, novinara i medija podnijela Hrvatska radiotelevizija.

Predstavnici HND-a iznijeli su stav da dvostruka pravna odgovornost (građanskopravna i kaznenopravna) kojoj su izloženi novinari u svakodnevnom radu proizvodi autocenzuru i ima negativan učinak na slobodu medija te su, u tom smislu, zatražili da se kroz dekriminalizaciju djela protiv časti i ugleda ili drugih odgovarajućih zakonskih rješenja to opterećenje smanji.

HND je zatražio od Ministarstva pravosuđa da od sudova pribavi službene statistike o broju kaznenih i parničnih postupaka koji se u posljednjih nekoliko godina vode protiv novinara i medija na hrvatskim sudovima, kao i podatke o ishodima takvih postupaka kako bi se mogli pratiti trendovi i analizirati sudska praksa.

Izaslanstvo HND-a informiralo je ministra i o drugim problemima s kojima se novinarska struka susreće kao što su govor mržnje, prijetnje i napadi na novinare.

U HND-ovu izaslanstvu bili su predsjednik Hrvoje Zovko, potpredsjednica Slavica Lukić i glavna tajnica Ema Tarabochia.

-Po mojem mišljenju riječ je o cenzuri. Sve veći pritisak na slobodu tiska stvara se dodavanjem inkriminacija u postojeće zakone te donošenjem novih propisa, kao i pravosudnom praksom, koja je totalno neprihvatljiva jer se zasniva na krivičnom progonu novinara. Onaj lik koji je na javnoim mjestu u Rijeci izmlatio neku žensku prijavljern je za prekršaj, a svaka nepoćudna metafora ili šala, kao i istinita informacija, koja ”ugrožava privatnost”, tretira se kao kriminalni čin i progoni po Kaznenom zakonu. To je osnova problema i na to se treba usredotočiti. Hrvatska mora obustaviti kazneni progon novinara, koji je neprihvatljiv u demokraciji, pogotovo tranzicijskoj. Kleveta se smije procesuirati jedino na građanskom sudu, u sklopu odštetnih zahtjeva, s tim da tužitelj i njegov advokat moraju položiti kauciju za troškove postupka, kao u Njemačkoj, kako bi se izbjegao milijun optužbi za klevetu (koliko ih je u jednom času doista bilo) koje se podižu po sistemu APP. Sadašnja pravosudna praksa služi da se štiti politička kasta i njena korumpirana politička i socijalna mreža, izjavio je Denis Kuljiš.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.