Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić Foto: Krešimir Đurić

Kudelić: Jučer se u bolnici nije dogodilo ništa izvanredno, opskrba kisikom nije upitna

| 22.11.2020. u 15:40h | Objavljeno u Aktualno

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić održao je danas izvanrednu konferenciju za novinare a vezano uz aktualnu situaciju u Općoj bolnici u Varaždinu.

- U varaždinskoj bolnici sinoć se nije ništa dogodilo kao što je to dramatično bilo opisivano u medijima. U Varaždinskoj županiji i nadalje bilježimo veliki broj novootkrivenih slučajeva s korona virusom, pa tako u posljednja 24 sata imamo 274 novooboljele osobe, a zabrinjavajuće je da je praktički svaki drugi uzorak koji je obrađen pozitivan na koronavirus. Prema sedmodnevnoj incidenciji i nadalje smo prvi u Europi. Trenutno na liječenju u varaždinskoj Bolnici imamo 191 osoba obolijeva od COVID.19 bolesti, 15 je na respiratoru i od posljedica je umrlo pet osoba. riječ je o teškim bolesnicima koji su na kisiku i Opća bolnica Varaždin se susreće svakodnevno s novim izazovima koji se stavljaju pred nas. Primjer toga je usporedba između broja pacijenata koji su u ovo vrijeme prošle godine došli u objedinjeni hitni bolnički prijem i danas, a taj se broj povećao za 240 posto na OHBP-u i to prvenstveno zahvaljujući COVID-19 - rekao je uvodno Kudelić te dodao:

- Jedan od velikih izazova koji sa stavlja pred bolnički sustav je dovoljna opskrba kisikom, koji je jedini pravi i nužan lijek kojeg morate imati dostupnog u svakom trenutku u dovoljnoj količini. Ni jedan bolnički sustav ne samo na području Hrvatske već i šire nije izdizajniran da izdrži tako veliki potrebe za kisikom. Teški pacijent koji nije obolio os korone zahtijeva 2,3,5 do 10 litara kisika u minuti, a pacijenti koji su sada na terapiji, zahtijevaju i preko 50 litara kisika u minuti. Mi smo to prepoznali na vrijeme jer samo na ovoj lokaciji, gdje se nalazi polovica od ukupnog broja pacijenata, trenutno se troši preko 80 tisuća litara kisika na sat. Klasične instalacije nisu izdizajnirane i ne mogu da izdržati tako veliki protok kisika, a osim toga nužno je uvijek osigurati određenu funkcionalnu rezervu. Mi smo i prije raspolagali s funkcionalnom rezervom u slučaju da veliki spremnik kisika bude izvan funkcije, no izračunom smo došli do toga da taj kapacitet treba bitno povećati i to smo napravili prije desetak dana, no postojeće instalacije u jedinici intenzivnog liječenja ne mogu podnijeti toliko velike protoke kisika i mi smo jučer završili s dogradnjom sustava za dobavu kisika i u tom trenutku je dio pacijenata trebalo preseliti iz jedne jedinice intenzivnog liječenja u drugu. To nije šokantno i alarmantno stanje, već planirani postupak koji smo izveli u točno određeno vrijeme i to ne bih nazvao kaotičnim stanjem. Ako kaotičnim stanjem nazivate činjenicu da su objedinjeni hitni bolnički prijemi preopterećeni i da se u njima zbrinjava dva i pol puta više pacijenata nego što je to normalno onda možemo reći da je stanje u RH kaotično, ali jučer se nije dogodilo ništa izvanredno- naglasio je Kudelić.

- Izvanredan događaj je bio prekjučer u noći, kada je zbog smrzavanja instalacija na spremniku došlo do popuštanja na sigurnosnom ventilu i istjecanja dijela tekućeg kisika iz spremnika, ali s obzirom na to da smo na vrijeme osigurali funkcionalnoj rezervu i zahvaljujući brzoj intervenciji djelatnika taj kvar se na brzinu uklonio i sustav je dalje pušten u pogon. Jučer nije bilo ništa neplanirano već je bilo plansko puštanje dodatnih instalacija nadograđenog sustava za opskrbu kisikom u varaždinskoj bolnici - napomenuo je Kudelić.

Hoće li varaždinska Opća bolnica imati dovoljne količine kisika za liječenje?

- Iz razloga jer smo prepoznali važnost opskrbe kisikom, trenutačno opskrba kisikom u OB Varaždin nije upitna jer smo svjesni dio pacijenata smo preselili i Novi Marof, gdje instalacije, koje ćemo nadograđivati naredni tjedan, mogu izdržati do 50 pacijenata, u Klenovniku je stanje po pitanju instalacija bolje i ta lokacija može izdržati stotinjak pacijenata i zahvaljujući tome je kapacitet OB Varaždin oko 230 mjesta za smještaj bolesnika. Svjesni smo da u određenim trenucima može doći do preopterećenosti sustava i zato smo postavili šatore,u kojima je provedena dodatna instalacija s kisikom koja može ponuditi neograničene količine kisika unutar samih šatora. Šatori nisu zamišljeni za korištenje kao trajni već kao privremeni smještaj za pacijente koji su u tranzitu, koji se premještaju u Novi Marof i Klenovnik i očekujemo da će se na žalost, s obzirom na ovaj tempo, šatori morati koristiti jer još uvijek je broj primljenih pacijenata veći od broja otpuštenih pacijenata i još bilježimo porast i imamo rezervu za četrdesetak pacijenata plus trideset u šatoru - rekao je Kudelić.