Kudelić: Ima pacijenata za koje se mislio da su preboljeli blaži oblik zaraze, a stižu s upalom pluća

| 5.12.2020. u 16:58h | Objavljeno u Aktualno

Prvi put, nakon dugog niza dana, danas imamo manje hospitaliziranih nego prethodni dan, kada smo imali 272 pacijenata oboljelih od Covid-19 u našoj bolnici, a danas ih imamo 262, deset manje, ukazao je ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić, dr. med., dodajući da ovaj pad ne treba nikoga zavarati jer je dijelom posljedica većeg broja otpuštenih iz bolnice, a dijelom zbog preminulih.

Na intenzivnom liječenju se nalazi 21 pacijent, od kojih 19 na respiratoru, kojeg koristi i jedan pacijent u Klenovniku.

- Usprkos standardiziranom liječenju na temelju suvremenih spoznaja, broj umrlih je, nažalost,  velik. Imamo devet preminulih unutar 24 sata, od kojih tri su bila u jedinici intenzivnog liječenja,  naglasio je Kudelić te dodao da je bollnic prije desetak dana uvela brze antigenske testove, koji su oslobodili kapacitete ZJZ.

Napomenuo je da Covid 19 nije isključivo bolest dišnog sustava, iako se prvenstveno manifestira respiratornim sindromima, već je multisustavna bolest koja  djeluje na više organa te dovodi i do smrti.

- Zahvaljujem zdravstvenom osoblju koje danonoćno daje nadljudske napore, kako naše domicilno tko i oni koji su tu upućeni na rad i nesebično nam pomažu jer se praktički svakodnevno 120 naših djelatnika nalazi izvan stroja zbog zaraze ili samoizolacije, od čega je više od sto naših djelatnika pozitivno na koronavirus, ukazao je Kudelić, napominjući da se susreću s bolesnicima kakve nikada nisu imali prilike liječiti, što je iznimno zahtjevno.

To sve je zahtijevalo kompletnu reorganizaciju načina rada bolnice.  

- OBV ima ugovornih 965 ležajeva na tri lokacije, od čega u Varaždinu 411 akutnih, a Klenovnik 41, dok su sve ostalo kronični kreveti. Zbog energetske obnove u Klenovniku je 60 ležajeva izvan uporabe, a u Novom Marofu čak 70 ležajeva zbog dotrajalosti objekta i narušene statitke. Zbog toga su neke brojke samo fiktivne i na papiru, jer bolnica ima zapravo stotinjak kreveta manje, a treba znati da su u ukupan broj ubrojeni i kreveti dječje kirurgije, pedijatrije, hemodijalize.. Kada tome pribrojimo krevete na ginekologiji i slično,   dolazimo do 314 kreveta za liječenje svih pacijenata, a mi smo osigurali čak 304 kreveta za liječenje covid bolesnika, ukazao je Kudelić, napominjući da OBV i dalje zbrinjava palijativne i kronične pacijente te povodi niz dijagnostičkih postupaka, kao i porađa i vodi brigu o onkoloških bolesnika, iako je obujam toga smanjen.  

Posebnom reorganizacijom ustrojeni su odjeli koji se bave covid pacijentima.

- Samo u zgradi interne to su četiri odjela, kirurgije jedan izolacijski i jedan covid 19 odjela, dok su u Klenovniku tri odjela, a u Marofu jedan.  Na dnevnoj bazi promatramo stanje i nastojimo osigurati kapacitet. Iako zadnjih dana stižu brojke koje obećavaju, nama slijedi veliki val, odnosno priljev pacijenata idućih deset dana na temelju podataka od prije desetak dana. Zato smo pripremili dodatne kapacitete, kompletnu zgradu neurologije. Riječ je o 56 ležajeva, a u dogovoru s Ministarstvom pripremljeno je dodatnih 40 ležajeva,  a ako će trebati i više, najavo je Kudelić, ukazavši da mjere ne donose rezultate, već njihovo poštivanje pa je pozvao na smanjivanje mogućnosti transmisije smanjivanjem odlazaka u šoping centre jer tako se pomaže i očuvanju zdravstvenog sustava, koji nije na koljenima jer se obrađuju i drugi pacijenti.

Na dnevnoj bazi idućih dana očekuje se od 30 do 40 pacijenata idućih dana, a kronično nedostaje medicinskog osoblja pa dolaze internisti i anesteziolozi već od ponedjeljka, kojih se tražilo šest.

- U rad s covid bolesnicima morali su se uključiti svi naši liječnici. OBV se uključila u program edukacije ljudi, a imamo i lokalnu edukaciju. Imamo uključene i kirurške specijalizante i dr.  Sustav funkcionira, nije preopterećen jer je prilagođen. U zgradi neurologije su stavljene i boce s kisikom, napomenuo je Kudelić, napominjući da preživljavanje na respiratoru ovisi o puno čimbenika, kao što su dob, postoje li druge bolesti pa čak i spol, a od deset na respiratoru, preživi 2-3, što je europski prosjek.

Dodao je da su se na posao vratili svi anesteziolozi koji su preboljeli covid, no pribojavaju se situacija kada se pacijenti, za koje se smatralo da su preboljeli blaži oblik zaraze, javljaju kroz 10-15 dana s težom slikom i upalom pluća.

- U znanstvenoj zajednici sada se vodi diskusija je li to postkorona ili prava infekcija, ukazao je Kudelić na najavio nove respiratore, kojih će biti 31.

Robert Vugrin, zamjenik varaždinskog župana i čelnik županijskog Stožera civilne zaštite, ukazao je da tijekom 24 sata od  765 testiranih bilo 319 pozitivnih, čime je sedmodnevni pokazatelj opet iznad 1150.

- Od početka pandemije, Varaždinska županija imala je skoro 10 tisuća pozitivnih osoba, od čega se doma trenutno nalaz 2012 osoba. Nažalost, došli smo do 132 preminule osobe, od čega 28 tijekom prva četiri dana prosinca, ukazao je Vugrin.

Dva tjedna od uvođenja mjera u Varaždinskoj županiji vidljiva je stagnacija.

-Dok ostatak Hrvatske intenzivno raste, i to značajno jer se kasno krenulo s mjerama, kod nas je stagnacija udjela pozivnih u ukupnom broju testiranih, što je dobra vijest. Očekujemo to isto narednih dana, a sredinom mjeseca i manji pritisak na bolnički sustav. Varaždinska županija je 16 dana bila najugroženija regija u Europi, a od jučer je Međimurska, a očekujemo da će tako biti i na sedmodnevnoj razni, rekao je Vugrin, koji se osvrnuo na produživanje starih mjera koje su zatražene i odobrene još 21, studenog, kao što je zatvaranje ugostiteljskih objekata, kao i na nove mjere u vezi                       trgovačkih centara koji moraju preuzeti odgovornost da se ne stvaraju redovi, odnosno obvezu od 10 metara po kupcu, sukladno preporuci HZJZ.

Uz to, učenici viših razreda radit će na daljinu.

- Naše mjere preslikane su na Hrvatsku, no rad od kuće preuzelo je samo pola škola, ne znam zašto je tako, ali najviše oboljelih je u Varaždinu, naglasio je Vugrin naglasivši da bi volio da svi poštuju mjere, a ne da se opstruiraju, kao što je bilo slučajeva.

Na pitanje o svečanoj sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća, Vugrin je rekao da je zakon jasan što je javno okupljanje, što ovakva sjednica nije, a iznio je i očekivanje da će doći do relaksacije mjera 21. prosinca, ukoliko će prije doći do pada novoboljelih kojih je prije bilo 44 posto, a zadnjih sedam dana 42 posto na sedmodnevnoj razni.

- Kad možete i morate iz jedne u drugu županiji jako teško je doći do rezultata, ukazao je te napomenuo da su se mjere odrazile i na slovenske regije.