Kućanska rampa: u tijeku analiza idejnog projekta temeljem kojeg je dobivena lokacijska dozvola Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kućanska rampa: u tijeku analiza idejnog projekta temeljem kojeg je dobivena lokacijska dozvola

IHR/Varaždinske vijesti | 21.7.2021. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Problem Kućanske rampe trebao bi se riješiti uz pomoć EU novca. Najavio je to varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na konferenciji “EU fondovi 2021.-2027. - Nove prilike”, koja je krajem lipnja održana u Varaždinu.

- U ovom trenutku Grad Varaždin ima u provedbi 15 projekata čija je ukupna vrijednost veća od 137 milijuna kuna, a pripremljeno je i sedam novih projekata za koje su objavljeni ili se ubrzo očekuje objavljivanje javnih poziva za dostavu projektnih prijedloga. U sljedećem financijskom razdoblju Grad Varaždin očekuje povlačenje barem duplo više novaca iz EU fondova nego što je to bilo do sada - rekao je Bosilj, a kao jedan od glavnih projekata koji se priprema za novu financijsku omotnicu EU je i željezničko-cestovni prijelaz u Aninoj ulici u Varaždinu, svima poznat kao Kućanska rampa.

kucanska_rampa.jpg

Idejno rješenje rekonstrukcije Kućanske rampe koje bi trebalo riješiti jedno od najvećih prometnih čepova u Varaždinu predstavljeno je još u proljeće 2019. godine. Autor rješenja je Božo Soldo, profesor sa Sveučilišta Sjever, koji je godinu i pol prije službenog predstavljanja projekta rekonstrukcije Kućanske rampe putem društvenih mreža široj javnosti predstavio projekt, a potom ga je i na svojoj Facebook stranici objavio i bivši varaždinski gradonačelnik kako bi “ispipao” što kažu građani. Prošle godine u prosincu dobivena je i lokacijska dozvola, a u Gradu Varaždinu su nam prije desetak dana potvrdili kako je u tijeku analiza idejnog projekta.

- Budući da postoje određene rezerve struke oko održivosti takvog rješenja, trenutno je u tijeku analiza idejnog projekta temeljem kojeg je dobivena lokacijska dozvola, a kojom će se utvrditi da li je takvo rješenje izvedivo i financijski održivo te, ako nije, može li se barem iskoristiti lokacijska dozvola i u glavnom projektu doraditi do funkcionalnosti koja nam je potrebna. U oba slučaja raspisuje se javna nabava za izradu glavnog projekta. U suprotnom, radi se novo idejno rješenje i tada su prethodne četiri godine i otprilike milijun kuna izgubljeni. Očekivani troškovi izgradnje su oko 100 milijuna kuna, a projekt bi se dijelom, ovisno o tome koliko će biti sredstava, financirao iz ITU mehanizma kao i drugih EU fondova na koje ćemo aplicirati - kažu u Gradu Varaždinu.

Označeno u