Krpeta: Za nas je ovo doživljaj koji je teško opisati

vv | 19.8.2016. u 18:44h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u petak Varaždinske Toplice gdje je razgledala etno-kuću Škarnik OPG-a Krpeta skupa s domaćinima,  vlasnikom etno-kuće Josipom Krpetom i gradonačelnicom Varaždinskih Toplica Gorankom Štefanić.

Prilikom obilaska etno-kuće predsjednica je imala priliku upoznati dio tradicije i baštine topličkog kraja, probati domaće proizvode, kao i čuti kako se prezentacijom tradicije stvaraju turistički sadržaji koji su sadašnjost i budućnost Varaždinskih Toplica. U povodu dolaska Grabar Kitarović otvorena je i knjiga dojmova u koju se prva upisala upravo predsjednica.

– Za nas je ovo doživljaj koji je teško opisati. Jednom ovako malom OPG-u rijetko se ovo događa i nemam dovoljno lijepih riječi za opisati ovaj posjet koji zaista jako puno znači za nas – rekao je nakon posjeta predsjednice vlasnik etno-kuće Krpeta koji je sam obnovi zajedno sa članovima obitelji,  dok je prikupljanje svih stvari za postav trajalo tridesetak godina.

Naglašavajući da je etno-kuća jedan od novih turističkih aduta Varaždinskih Toplica,  gradonačelnica Štefanić nije krila zadovoljstvo što je predsjednica pronašla vremena za posjet Varaždinskim Toplicama jer u tome vidi i dodatnu promociju turističkih sadržaja Toplica.

- Varaždinske Toplice i gradska uprava velike napore ulažu u proširenje i poboljšanje turističkih kapaciteta. Privatna inicijativa poput etno-kuće Škarnik dio je te strategije pozicioniranja Varaždinskih Toplica kao jedne od najvažnijih destinacija kontinentalnog turizma. Drago nam je što je to prepoznala i potvrdila svojim dolaskom predsjednica Grabar Kitarović – rekla je gradonačelnica Štefanić koja je dočekala predsjednicu skupa sa zamjenikom Nedjeljkom Mihalićem te gotovo svim članovima Gradskog vijeća.

Prije posjete Varaždinskim Toplicama, odnosno PG-u Krpeta, predsjednica RH boravila je u Novom Marofu. U društvu domaćina gradonačelnika Siniše Jenkača posjetila je Kulturni centar Ivan Rabuzin gdje je razgledala knjižnicu. Gradonačelnik Jenkač upoznao je predsjednicu s osnovnim značajkama života grada Novog Marofa, od njegove tradicije, kulturnog i društvenog života do aktualne gospodarske situacije. Upravo je tema gospodarstva bila uvod u posjet predsjednice RH tvrtci Hajduk plastična ambalaža u novomarofskoj poduzetničkoj zoni. Nakon obilaska pogona Grabar Kitarović izrazila je zadovoljstvo viđenim.

- Voljela bih kad bi ovaj sjeverozapad Hrvatske mogli preslikati na cijelu Hrvatsku kada je riječ o poslovanju. Čini mi se da je ovdje razvijen, ne samo poduzetnički duh, nego i razina suradnje i poticanja poduzetništva i to je ono što bismo željeli vidjeti širom Hrvatske – izjavila je predsjednica nakon obilaska tvrtke.

Ujedno je izrazila želju da snažniji i krupniji gospodarstvenici surađuju sa srednjim i malim poduzetnicima. Iskoristila je primjer tvrtke Hajduk koja materijal za proizvodnju nabavlja preko uvoza. Predsjednica je mišljenja da bi međusobnom suradnjom potaknuli daljnji razvoj našeg gospodarstva.

Gradonačelnik Jenkač nakon posjeta nije skrivao zadovoljstvo što je predsjednica po prvi put u svom mandatu posjetila Novi Marof. Ujedno je najavio da bi uskoro trebao uslijediti novi posjet.

– Tvrtka Hajduk samo je dio gospodarstva novomarofskog kraja koje smo željeli pokazati predsjednici. U razgovoru je najavljeno, u trenutku kada predsjednica svoj ured izmjesti na nekoliko dana na sjever Hrvatske, da će tada uslijediti novi posjet i prilika da se predsjednica detaljnije upozna s gospodarstvom grada Novog Marofa – najavio je gradonačelnik Jenkač.

Uz gradonačelnika Jenkača i njegovog zamjenika Ivana Tuka predsjednicu su u Novom Marofu dočekali i predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Puškadija te veliki broj gradskih vijećnika, kao i građana.