Josip Križanić Foto: VV arhiva

Križanić u Saboru pozvao ministra poljoprivrede da zaštiti građane od afričke svinjske kuge

Varaždinske vijesti | 18.5.2018. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije dr.sc. Josip Križanić u raspravi o prijedlogu Zakona o zabrani GMO-a, koji je predložio Mostov zastupnik Miro Bulj, još je jednom naglasio čvrsto "ne" uzgoju GMO-a pa čak ni za pokuse i u najstrože kontroliranim laboratorijskim uvjetima.

Dodao je da se GMO hrana za životinje treba dopustiti uz obvezu deklaracija i označavanja te najavio da Klub zastupnika HDZ-a neće podržati ovaj prijedlog Zakona o zabrani GMO-a jer je populistički, neprovediv i nerealan. Hrvatska bi morala zatvoriti granice, zabraniti kompletan uvoz hrane, a to je moguće jedino izlaskom iz Europske unije, naglasio je Križanić.

Uvodno je podsjetio da je donijet zakon o izmjenama i dopunama Zakona o genetski modificiranim organizmima koji generalno govori o sveobuhvatnom postupanju s GMO-om te da su se hrvatske jedinice regionalne (područne) samouprave odlukama svojih tijela proglasile slobodnim od genetski modificiranih organizama te time potvrdile smjer Republike Hrvatske kao GMO free države.

Križanić je podsjetio i da je donošenjem izmjena Zakona o GMO-u 2. veljače ove godine predviđeno donošenje uredbe Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva poljoprivrede kojom će se propisati ograničavanje ili zabrana uzgoja GMO-a na dijelu ili cijelom području Republike Hrvatske.

- Dakle, nedvojbeno smo protiv uzgoja GMO-a na cijelom području, a sukladno i stavu sve 21 županije. Neovisno o tome, tema GMO izaziva s pravom ogromni interes javnosti, ali i određenih opravdanih sumnji u mogućnost sprječavanja utjecaja globalizacije, a posebice jedinstvenog europskog tržišta na čuvanje državnog suvereniteta po pitanju unošenja GMO-a u RH u vidu sjemena te zabrane uzgoja istog - kazao je saborski zastupnik koji je naglasio strogi stav protiv unosa bilo kakvog i najmanjeg GMO sjemena makar i za pokuse i u najstrožim uvjetima uzgoja.

Križanić je istaknuo da je, s druge strane, kao članica jedinstvenog EU tržišta Hrvatska preuzela i prava i obveze pa je nemoguće zabraniti uvoz mesa od životinja hranjenih GMO hranom iz EU-a, gdje se ne radi o uvozu, već o unosu i kontrole nema.

- Stoga nije korektno, a niti ekonomski dopustivo zabraniti našim seljacima GMO hranu za životinje, koju nesmetano koriste njihovi kolege u EU-u i koja je puno jeftinija. Takvom zabranom naš bi stočar uz sve druge benefite koje koriste seljaci EU-a bio dodatno nekonkurentan na jedinstvenom europskom tržištu - dodao je Križanić naglasivši da je puno važnije po uzoru na druge članice EU-a maksimalno poticati na sve moguće načine GMO free proizvodnju te jasno propisati obvezu označavanja i deklaraciju prehrambenih poljoprivrednih proizvoda, pa tako i GMO i GMO free te njihovu strogu kontrolu, a u tom slučaju izbor je na potrošaču.

Križanić je apelirao prema ministru poljoprivrede da se hrvatski građani zaštite zdravstveno i gospodarski vezano uz afričku svinjsku kugu, pohvalivši aktivnosti koje su do sada poduzete.

- Veći je problem od GMO-a nadolazeća afrička svinjska kuga koja je na granicama RH i zbog kojeg je pritisak svinja iz Mađarske ogroman jer se uvoze žive svinje iz zaražene Mađarske po 7 kuna i ruše cijenu domaćima koje su pale na 8 kuna. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije profunkcionirala i dopušta akcije primjerice vratine po 20 kuna. Svaki dan to slušamo na reklami. Zar je normalno da cijena vratine bude 20 kuna, a salate ili paprike 30 kuna? Zar za to treba prijava AZTN-u? Zar oni ne gledaju TV i ne vide da se takvo meso prodaje uz izvozne subvencije i ispod cijene proizvodnje te sumnjive zdravstvene ispravnosti i upitne kvalitete. Napominjem da se svinje uvoze iz Mađarske koja ima registriranu afričku svinjsku kugu, a susjedne zemlje, Češka i Poljska, dižu ograde na granici da se zaštite od ove opake bolesti jer ju prenose divlje svinje - poručio je Križanić.

- Zakon o GMO-u na snazi je već više od dvanaest godina te da je usklađen s odgovarajućim zakonodavstvom EU-a. Odredbe spomenutog važećeg zakona, kao i novi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o GMO-u iz veljače ove godine osigurale su da je Hrvatska još uvijek zemlja oslobođena od prisutnosti GMO-a. Slijedom navedenog Klub HDZ-a neće podržati ovaj prijedlog Zakona o zabrani GMO-a, jer on ne samo da je populistički već i neprovediv i nerealan - zaključio je Križanić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci