Križanić u Saboru: Mi uvozimo hranu koju bi strani proizvođači bacili u kafileriju Foto: VV arhiva

Križanić u Saboru: Mi uvozimo hranu koju bi strani proizvođači bacili u kafileriju

V.M./Varaždinske vijesti | 17.11.2016. u 10:37h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Saborski zastupnik iz redova HDZ-a Josip Križanić jutros je Hrvatskom saboru komentirao posljednje događaje oko zaražene hrane na policama stranih trgovačkih lanaca u Hravtskoj.

- Mislim da je ministar vrlo dobro reagirao u sva tri slučaja koje smo imali u posljednje vrijeme, a to su zaraze kvrgava koža, salmonela i ptičja gripa - započeo je svoje izlaganje Križanić.

Dodao je kako je hrvatsku poljoprivredu i stočarstvo uništio uvoznički lobi te upozorio na upitnu kvalitetu hrane koja se uvozi u Hrvatsku.

- Godišnje uvozimo preko tri milijarde eura hrane upitne kvalitete. Pod upitnom kvalitetom smatram robu rubnog roka trajanja, bez vidljive deklaracije, bez datuma prvog smrzavanja. Primjerice meso u Europskoj uniji nigdje nema propisan rok trajanja, ali pametne zemlje određuju preporuku. Nije dokazano da je to meso zdravstveno neispravno, ali je dokazano da je loše kvalitete. Problem je ako se takvo meso odmrzava i prodaje pod svježe - upozorio je Križanić naglasivši kako Hrvatska ne može i ne smije biti čistač Europe, jer ono što bi oni bacili u kafileriju, to mi uvozimo.

- Jamčim vam da se hrvatski proizvodi kontroliraju dobro, nadstandard nam nitko ne zabranjuje, pa niti na ovo meso koje se uvozi. Tražimo hitno da se riješi Zakon o poštenoj trgovačkoj praksi jer je premala učestalost kontrole na granicama. Ne može se zbog par milijuna kuna proračunskih sredstava dovoditi u pitanje zdravlje ljudi i smrt koja se dogodila prije mjesec dana - naveo je saborski zastupnik.

Zakon, kaže, podrazumijeva da se ne dopuste cijene ispod proizvođačke cijene.

- Ne može ista namirnica u trgovačkom centru u Austriji koštati jedan euro, a u Hrvatskoj pola eura. To znači da trgovački lanci stranih vlasnika bez ikakve kontrole dopremaju hranu upitne kvalitete, koja je tri puta subvencionirana od zemlje izvoznice i time uništavaju ne samo poljoprivredu, već i industrijsku proizvodnju, izvlače enromnu dobit - napomenuo je Križanić.

- Moramo pokazati političku volju, je li državni interes proizvodnja ili uvoz. Moramo maksimalno pozitivno diskriminirati domaću proizvodnju na način kao što to rade naši susjedi i to je moguće napraviti - istaknuo je.