Križanić: U Plan gospodarenja otpadom nužno uvrstiti sanaciju baliranog otpada u Brezju Foto: VV arhiva

Križanić: U Plan gospodarenja otpadom nužno uvrstiti sanaciju baliranog otpada u Brezju

V.M./Varaždinske vijesti | 15.12.2016. u 11:41h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska je u postupku donošenje Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. Riječ je o opsežnom dokumentu koji između ostalog predviđa konkretne aktivnosti što se tiče izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom, ali i rješavanje "gorućih problema" sanacije postojećih odlagališta otpada.

Upravo za takve slučajeve, poput odlagališta otpada "Karepovac" u Splitu, Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. trebao bi predvidjeti sredstva za potpunu sanaciju o čemu se nedavno raspravljalo na Odboru za zaštitu okoliša i prirode u Hrvatskom saboru.

No, iako u startu prijedlog dokumenta nije predviđao osiguranje sredstava za sanaciju baliranog otpada u varaždinskom Brezju, na inicijativu i reagiranje potpredsjednika Odbora i saborskog zastupnika iz Varaždinske županije Josipa Križanića pokrenuto je pitanje da se upravo preko tog dokumenta osiguraju i sredstva za sanaciju više od 100.000 tona baliranog otpada u Brezju.

Križanić je upozorio da problem u Varaždinu, koji već gotovo desetak godina opterećuje i bivšu i aktualnu vlast, ali i građane, nije ništa manje važan od sanacije odlagališta otpada u Splitu.

U ime građana Varaždina i Varaždinske županije jedino što tražim je jednak tretman za sve. Balirani otpad u Brezju ekološka je "bomba" koja svakog dana prijeti da ugrozi zdravlje stanovnika Varaždinske županije. Niti lokalna politika niti tadašnja Vlada i ministar Mihael Zmajlović nisu bili u stanju riješiti taj veliki problem. Nužno je u Planu gospodarenja otpadom Republike Hrvatske a razdoblje 2016.-2022. uvrstiti sanaciju odlagališta u Brezju te osigurati sredstva – prijedlog je kojeg je na sjednici iznio Križanić, a kojeg su kasnije u potpunosti podržali članovi Odbora te je ugrađen u zaključke proslijeđene Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Zastupnik Križanić najavio je da će i dalje u sklopu svog rada u Saboru, ali i kroz službene razgovore na za to mjerodavnim mjestima, inzistirati na tome da se osiguraju sredstva za sanaciju Brezja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci